Witam wszystkich starych bywalców tego forum
O możliwości emulowania moich starych gier na amiga dowiedziałem się stosunkowo niedawno tak więc jestem święży we wszystkich informacjach związanych z tym tematem i jeastem posiadaczem WINUAE w wersji 1.0.
Moje pytanie dotyczy stworzenia plikopartycji. Mam pustą partycję 101 MB na której chciałbym zainstalować Workbencha. W poradnikach zamieszczonych na tej stronie dowiedziałem się,że mogę to zrobić wybierając w opcjach WINUAE na zakładce Dyski twarde dodaj obraz dysku, ale po wpisaniu tam w części Nowy plik obrazu dysku 101 MB i naciśnięciu Utwórz prosi opodanie lokalizacji pliku z obrazem partycji. Po podaniu mu partycji na której miałby być Workbench oczekuje nadal na podanie pliku z rozszerzeniem *.hdf *.rdf. Z kąd mam wziąć potrzebny obraz dysku twardego.
Druga sprawa to, gdzie w internecie mógłbym znależść w jaki sposób zainstalować WFMH_LocalePL_v3.2 w celu przetłumaczenia Worbencha 3.1 na język polski.Ściągnąłem je właśnie i nie wiem kiedy i jaki plik włożyć do stacji dysków. Czy podczas instalacji Workbencha tak jak to jest w poradniku na stronie http://republika.pl/amiga_emulation_in_ ... _main.html(zamieszczony tam link do aminetu nie działa) czy po skończeniu instalacji Workbencha doinstalować plik spolszczający, ale zarówno wtedy jak i po instalacji jaki plik wsadzić do emulowanej amigi z rozpakowanego pliku WFMH_LocalePL_v3.2
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Tworzenie plikopartycji i instalacja WFMH_LocalePL_v3.2
Moderator: GTW
-
- Slesz
Drobny błąd - po wpisaniu ilości 101 MB i wciśnięciu Create (tudzież "Utwórz") wystarczy wpisać dowolną nazwę plikopartycji w odpowiednim okienku --> nikt nie każe Ci wskazywać pliku hdf, bo właśnie takowy tworzysz. Po stworzeniu takiej plikopartycji pamiętaj, że wymaga ona jeszcze sformatowania pod Workbenchem.
Nigdy nie zajmowałem się spolszczaniem WB 3.1, dlatego w tej kwestii nie pomogę zbyt wiele. Dodam tylko, że w zasobach tejże strony w dziale Pliki można znaleźć bardzo dobry pakiecik WB (w postaci folderu, który należy dodać w zakładce "Dyski twarde"), który jest od razu spolszczony.
Nigdy nie zajmowałem się spolszczaniem WB 3.1, dlatego w tej kwestii nie pomogę zbyt wiele. Dodam tylko, że w zasobach tejże strony w dziale Pliki można znaleźć bardzo dobry pakiecik WB (w postaci folderu, który należy dodać w zakładce "Dyski twarde"), który jest od razu spolszczony.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- piteq
Lokale instalujesz jak każdy inny program.Nic nie musisz pakować na dyskietki.W zakladce Dyski twarde zaznacz sobie opcje Dodaj dyski PC przy starcie i będziesz miał dostęp do wszystkich dysków z poziomu WB.Na blacie pojawią sie ikonki dysków z nazwami typu WinDH_x (gdzie x to litera pecetowego dysku),przechodzisz tam gdzie wypakowałeś lokale,klikasz instaluj i postępuj zgodnie ze wskazówkami instalatora.Po instalacji zostanie Ci jeszcze zmiana języka,mapy klawiatury i czcionek w preferencjach.
To chyba wszystko.
To chyba wszystko.
http://www.aros.ppa.pl o AROS-ie po Polsku
-
Witam
Przepraszam, że tak późno się odzywam, ale no cóż jak się nie chciało uczyć przed wakacjami i w czasie wakacji to trzeba było teraz przysiąść i sie nauczyć. A co do lokali to serdeczne dzięki, gdy zamieściłem rozpakowane bezpośrednio na partycji, a nie w jakimś katalogu i zaznaczyłem tak jak mi radziłeś opcje Dodaj dyski PC przy starcie to pod Workbenchem zobaczyłem plik instalacyjny. Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam
Kitiusza
Przepraszam, że tak późno się odzywam, ale no cóż jak się nie chciało uczyć przed wakacjami i w czasie wakacji to trzeba było teraz przysiąść i sie nauczyć. A co do lokali to serdeczne dzięki, gdy zamieściłem rozpakowane bezpośrednio na partycji, a nie w jakimś katalogu i zaznaczyłem tak jak mi radziłeś opcje Dodaj dyski PC przy starcie to pod Workbenchem zobaczyłem plik instalacyjny. Jeszcze raz dzięki
Pozdrawiam
Kitiusza