Emulacja Amigi bez systemu
Moderator: GTW
-
Emulacja Amigi bez systemu
Witam
Poszukuję najlepszego sposobu na uruchomienie mojej emulowanej amigi bezpośrednio z jakiejś partycji uruchamianej przez Boot menedżera tzn bez uruchamiania systemu Windows, a jeszcze dokładniej po uruchomieniu kompa i uruchomieniu boot menedżera (czyli menu z możliwością wyboru systemu do uruchamiania) miałaby tam być możliwość wyboru uruchomienia coś w rodzaju UAE (bez uruchamiania Windowsa DOS-a, Linuxa itp), z którego mógłbym wybrać odpowiedni kickards + opcje dostępne do konfiguracji w UAE, a następnie uruchamiałbym grę ewentualnie Workbencha. Mam takie pytanie czy istnieje taka możliwość czy tylko instalacja systemu DOS i zainstalowanie DOSUAE. A może linuxowy UAE daje taką możliwość uruchomienia go bez wcześniejszej instalacji jakiejś wersji linuxa.
Pozdrawiam
Kitiusza
Poszukuję najlepszego sposobu na uruchomienie mojej emulowanej amigi bezpośrednio z jakiejś partycji uruchamianej przez Boot menedżera tzn bez uruchamiania systemu Windows, a jeszcze dokładniej po uruchomieniu kompa i uruchomieniu boot menedżera (czyli menu z możliwością wyboru systemu do uruchamiania) miałaby tam być możliwość wyboru uruchomienia coś w rodzaju UAE (bez uruchamiania Windowsa DOS-a, Linuxa itp), z którego mógłbym wybrać odpowiedni kickards + opcje dostępne do konfiguracji w UAE, a następnie uruchamiałbym grę ewentualnie Workbencha. Mam takie pytanie czy istnieje taka możliwość czy tylko instalacja systemu DOS i zainstalowanie DOSUAE. A może linuxowy UAE daje taką możliwość uruchomienia go bez wcześniejszej instalacji jakiejś wersji linuxa.
Pozdrawiam
Kitiusza
- AlaN
Amithlon to też emulator (bo system Amigi nie ruszy na Intelu), tyle że pracuje na jądrze Linuxa. Działą super szybko, niestety nie obsługuje także sporo PeCetowego sprzętu (w tym karty graficzne nVidia-FX....).
Za darmo go nie ma, bo to produkt komercyjny. Możba (było) go kupić. Teraz - z tego co słyszałem - nie jest już uaktualniany czy coś takiego.
Jak bardzo chcesz, to znajdziesz go w necie. Jak? Pomyśl...
Za darmo go nie ma, bo to produkt komercyjny. Możba (było) go kupić. Teraz - z tego co słyszałem - nie jest już uaktualniany czy coś takiego.
Jak bardzo chcesz, to znajdziesz go w necie. Jak? Pomyśl...
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
-
- Mistrz Mortal Kombat 2
- Kontakt:
Moim zdaniem nie opłaca się tyle kasy wydać na ten program.
Lepiej z DOS`a/Windowsa uruchomić za darmo
Lepiej z DOS`a/Windowsa uruchomić za darmo

www.thecompany.pl -> zajrzyj, gdy emulator Amigi stanowi dla Ciebie czarną magię.
- piteq
WB pod Amithlonem jak najbardziej odbalisz i będziesz mógł na nim pracowato sobie zbytnio nie pograsz,Brak emulacji układów specjalizowanych typa AGA cz OCS.Także i tutaj nie obejdzie sie bez emulatora.
Ostatnio zmieniony 2 paź 2005, o 12:05 przez piteq, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.aros.ppa.pl o AROS-ie po Polsku
- piteq
AROS to nie emulator tylko system operacyjny!Choc można i tak.Rozwiązanie tańsze (bo bezpłatne) od Amithlona a szybkośc uruchamiania zbliżona.Poszukuję najlepszego sposobu na uruchomienie mojej emulowanej amigi
http://www.aros.ppa.pl o AROS-ie po Polsku