Z góry przepraszam, ale nie mam czasu wertowac forum( kafejka), a pewnie bym w większości przypadków znalzł odpowiedz...
Otóż część gier mi nie chce działac.. z różnych powodów... czasami jest to białe tło z tyskietka amigi na początku, bądz brak odpowiedzi, czarny neiznikajacy ekran na początku (gra nie chce sie załdowac), aż czasem czerwony napis w ramce.... z Fatall error...
a czasami gra działa, ale żadne z klawiszy nie reagują...
Chciałbym, zeby był ktoś łaskaw mi podac optymalna konfiguracje w WIN UEA do kilku gier... z góry dzięki
są to:
-Worms
-Worms: Direct Cut
-Allo, Allo
-Crazy Cars III (cosik zbyt wolno działa)
North vs Sounth (jak jest zdobywanie fortu, to postacie tak "zapier***ą" że nie jestem ich wstanie kontrolowac)
-Fantastic Dizzy
-Apocalypse
-Settlers (czy można przerwac intro? po pojawieniu się menu, gra sie wywala na pulpit)
-Flashback PL (brak dzwięku poruszania - pamiętam, ze jak miałem amige to było znacznie więcej odgłosów)
-Legends of Kyrandia (pojawia sie wyspa [intro] i wydaje sie jakby gra się zacieła)
...nie jest to pełna lista gier, ponieważ jestem w trakcie kompletowania tytułów, które wiele lat temu posiadałem na amige, więc na pewno tu jeszcze powróce z podobnym pytaniem...
Pytania dodatkowe:
- czy ktoś posiada gre Lost Patrol
- czy istnieje Mortal Kombat 3 i Trilogy, by móc je zemulowac pod WIN UEA?
- jest Legend of the kyr(...) 2 po polsku, czy jest tez "jedynka"
przepraszam jeżeli złamałem jakieś zasady tego forum....
z góry dzięki
Optymalne konfiguracje do gier
Moderator: GTW
- Slesz
No więc domyślnie najodpowiedniejsze konfiguracje do tych gier podawane są na tej stronie, jak i na back2roots (do każdej z osobna). Są one do ściągnięcia z tej strony. Do większości gier przydaje się ecs13.
Jeśli gra chodzi za szybko, to prawdopodobnie masz zaznaczone Fastest possible but maintain chipset timing (tak to chyba brzmiało, nie mam obecnie WinUAE pod ręką, nie mogę sprawdzić, piszę teraz tylko teorię). Spróbuj zmienić na Match A500 speed (o ile gra nie ma wiekszych wymagań).
Jak już na forum napisał niedawno DeathMieszko w podobnym topicu, jeśli gra zwalnia to przyjrzyj się ile procent procesora jest wykorzystywane (widać to na dole ekranu przy włączonej opcji Misc --> On Screen Led). Jeśli przekracza momentami 100% to prawdopodobnie Twój komputer nie uciąga emulacji (teoretycznie przy ok. 1 Ghz, 256 MB RAM i w miare dobrej karcie graf. powinno chodzić płynnie).Możesz w takiej sytuacji kazać emulatorkowi liczyć co drugą klatkę itp. aby zmniejszyć wymagania.
Jeśli gra nie chodzi albo wywala o może być również wina skopanych obrazów dyskietek. Na tej stronie 95% gier przy odpowiednim ustawieniu działa bez zarzutu, z back2roots również, na planetemu radzę uważać...
Co do gry Settlers - możesz od razu wrzucić trzecią dyskietkę, gra się załaduje (bez intra), dwie zmiany dyskietek i gra chodzi jak ta lala
Acha, no i ostatnia odpowiedź - tak, doczekasz się
Tylko nas czasami trzeba kopnąc w zadek, żeby ktoś sie pofatygował, sprawdził co i jak, czemu coś nie chodzi i znalazł ewentualne rozwiązanie. Zazwyczaj rozwiązania problemów sprowadzają sie do tego samego - zmiana konfiguracji lub dyskietki z innego źródła.
Jeśli gra chodzi za szybko, to prawdopodobnie masz zaznaczone Fastest possible but maintain chipset timing (tak to chyba brzmiało, nie mam obecnie WinUAE pod ręką, nie mogę sprawdzić, piszę teraz tylko teorię). Spróbuj zmienić na Match A500 speed (o ile gra nie ma wiekszych wymagań).
Jak już na forum napisał niedawno DeathMieszko w podobnym topicu, jeśli gra zwalnia to przyjrzyj się ile procent procesora jest wykorzystywane (widać to na dole ekranu przy włączonej opcji Misc --> On Screen Led). Jeśli przekracza momentami 100% to prawdopodobnie Twój komputer nie uciąga emulacji (teoretycznie przy ok. 1 Ghz, 256 MB RAM i w miare dobrej karcie graf. powinno chodzić płynnie).Możesz w takiej sytuacji kazać emulatorkowi liczyć co drugą klatkę itp. aby zmniejszyć wymagania.
Jeśli gra nie chodzi albo wywala o może być również wina skopanych obrazów dyskietek. Na tej stronie 95% gier przy odpowiednim ustawieniu działa bez zarzutu, z back2roots również, na planetemu radzę uważać...
Co do gry Settlers - możesz od razu wrzucić trzecią dyskietkę, gra się załaduje (bez intra), dwie zmiany dyskietek i gra chodzi jak ta lala

Acha, no i ostatnia odpowiedź - tak, doczekasz się

Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.