Dread pisze:Zapewne jest to karta graficzna. To szerokie to wejście dla monitora a okrągłe to video.
To szerokie złącze to port szeregowy a nie złącze do monitora. A to okrągłe też jest zbudowane inaczej niż w karcie graficznej. Dostałem kiedyś od znajomego 486 i w nim była ta karta. Poza nią była jeszcze graficzna i muzyczna. Ta była nie potrzebna to ją wyjąłem. Co to może być?
będe musiał zrobić na gwiazdkę prezent "wszystkim wysłużonym kompom"
PC AT : Zainstaluje windowsa 3.11
A500 : Kupie Rom 1.3 i Stację dyskietek bo są spierdzielone i nie wiadomo co nie działa
C= CDTV(to Amiga ale głupio brzmi A CDTV) : Ogólnie naprawię
A wiecie, że w 1991 roku u mnie na podwórku ludzie mieli CDTVke albo 486...
Bardziej CDTVke
Ojciec był jednym z nich...
Tylko on jeszcze kupił A500 uszkodzoną którą mieli naprawić z bratem :/
Dread pisze:Zapewne jest to karta graficzna. To szerokie to wejście dla monitora a okrągłe to video.
To szerokie złącze to port szeregowy a nie złącze do monitora. A to okrągłe też jest zbudowane inaczej niż w karcie graficznej. Dostałem kiedyś od znajomego 486 i w nim była ta karta. Poza nią była jeszcze graficzna i muzyczna. Ta była nie potrzebna to ją wyjąłem. Co to może być?
moze jakis interface do myszki, wiadomo ze w starych pc niebylo wejscia PS myszy, moze to cos sluzy do tego zeby podlaczyc mysz, starą lub nową - tak tylko strzelam.
To jak najbardziej może być karta graficzna. W starych pecetach wyjście na grafike miało właśnie 9 pinów. Szeregowego bym nie obstawiał, nawet w starych klonach były szerokie.
Rozszerzenia pamięci na kartach raczej nie występowały. Pecetowe płyty były robione na dipy, a później na simmy, ale pamięć rozszerzało sie na płycie głównej po prostu wtykając odpowiedni moduł w gniazdo. Mam 386 z miejscem na 8mb pamięci w dipach.