Selektor systemów Amiga
Moderator: GTW
- Pyzio
Selektor systemów Amiga
Witam
Planuje kupić Amiga OS 3.2. Obecnie używam Caffeine OS. Kartę micro SD mam w rozszerzeniu Pistorm i nie chcę przekładać kart aby uruchomić jeden z dwóch systemów. Czy jest taka możliwość Amy na jednej karcie mieć dwa systemy,OS 3.2 i Caffeine. Jaka duża karta jest mi potrzebna? AMIGA OS 3.2 planuje rozszerzyć o Amikit.
Jest to możliwe do zrobienia?
Pozdrawiam
Planuje kupić Amiga OS 3.2. Obecnie używam Caffeine OS. Kartę micro SD mam w rozszerzeniu Pistorm i nie chcę przekładać kart aby uruchomić jeden z dwóch systemów. Czy jest taka możliwość Amy na jednej karcie mieć dwa systemy,OS 3.2 i Caffeine. Jaka duża karta jest mi potrzebna? AMIGA OS 3.2 planuje rozszerzyć o Amikit.
Jest to możliwe do zrobienia?
Pozdrawiam
Apollo jak nie było tak nie ma
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Re: Selektor systemów Amiga
Tak. Jest możliwe posiadanie dwóch systemów na jednej karcie
Karta musi być wystarczająco duża aby zmieścić CaffeineOS i Amikit.
Każdy system byłby na osobnej partycji 0x76 na karcie sd, który jest widziany po stronie Amigi jako osobny dysk.
Wybór systemu zrobiłbym na pierwszych, domyślnym systemie,
Żeby już nie zmieniać kickstartu w zależności od systemu, można CaffeineOS "przeprogramować" aby korzystał z kickstartu 3.2.1.1, i WB 3.2.1.1
Karta musi być wystarczająco duża aby zmieścić CaffeineOS i Amikit.
Każdy system byłby na osobnej partycji 0x76 na karcie sd, który jest widziany po stronie Amigi jako osobny dysk.
Wybór systemu zrobiłbym na pierwszych, domyślnym systemie,
Żeby już nie zmieniać kickstartu w zależności od systemu, można CaffeineOS "przeprogramować" aby korzystał z kickstartu 3.2.1.1, i WB 3.2.1.1
- Pyzio
Piszesz o Romie mapowanym,fizycznie mam 3.1. Jak nazywa,nazywają się selektory których mogę użyć?
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
ROM fizyczny nie ma znaczenia przy Pistorm.
Amiga może go nawet nie mieć.
Pistorm zczytuje kickstart z karty SD.
Można też wymusić korzystanie z fizycznego scalaka, ale wtedy Amiga jest delikatnie wolniejsza. Dostęp do ROM jest wolniejszy niż dostęp do mapowanego ROM w pamięci FAST.
Amiga może go nawet nie mieć.
Pistorm zczytuje kickstart z karty SD.
Można też wymusić korzystanie z fizycznego scalaka, ale wtedy Amiga jest delikatnie wolniejsza. Dostęp do ROM jest wolniejszy niż dostęp do mapowanego ROM w pamięci FAST.
- Pyzio
Szukałem informacji czy są ograniczenia wielkosci karty SD do Pistorma,niestety nigdzie nie znalazłem takich informacji.,więc pewnie mogę kupić 256gb. Caffeine zajmuje coś koło 60 GB,nie wiem ile Amikit. Jeśli jest możliwość to bym chcial też OS 3.2 beż nakładki Amikit,więc 3 systemy na jednej karcie.
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Pistorm korzysta z RPi więc szukaj informacji jakie karty maksymalnie obsłuży ten minikomputerek.
Myślę lepiej szukać jakie ograniczenia ma FAT32.
Myślę lepiej szukać jakie ograniczenia ma FAT32.
- Pyzio
Kupiłem OS 3.2,Amikit. Dodatkowo zegar do rozszerzenia Pistorm. Czekam na dostawę i w wolnej chwili będę próbował poskładać i uruchomić Amigę i nowy system. Jaki selektor systemów polecacie?
- Pyzio
Słyszeliście o "Multi boot Amiga Image" ? Gdzie można zdobyć?
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Na forum ppa jest człowiek który to udostępni, po potwierdzeniu że posiada się legalnie OS3.2
- Pyzio
Długo nie zaglądałem na ppa,nie wiem co i jak,gdzie tego szukać. Nick tej osoby to tajemnica? Może temat wrzuć to po tym odszukam.
Próbowałem rejestracji bo poprzedniego logowania nie pamiętam. Oczywiście na inny adres e-mail i mam problem. Coś nie działa na PPA.
Pozdrawiam

Próbowałem rejestracji bo poprzedniego logowania nie pamiętam. Oczywiście na inny adres e-mail i mam problem. Coś nie działa na PPA.
Pozdrawiam

- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Naprawde?
Wpisanie "Multi boot Amiga Image" w google daje od razu wynik.
Wpisanie "Multi boot Amiga Image" w google daje od razu wynik.
- Pyzio
Znalazłem już wcześniej,sporo stron ale wiem. Niestety nie mogę sie zalogować na PPA,napisałem do redakcji i czekam...
- Pyzio
Dostałem odpowiedz od redakcji PPA i jedno z kont mam juz aktywne. Jeśli trafiłem do forumowicza o którym myślałeś z PPA który miał mi pomóc w uzyskaniu "Multiboot Amiga Image" Aktywny na PPA był 3 grudnia,nie odpisuje.
Jeśli ktoś będzie potrzebował "Multiboot Amiga Image" lepiej zwrócić się bezpośrednio do autora projektu na grupie facebookowej. Warunek, musisz mieć oryginalny OS 3.2 i to udowodnić.

Jeśli ktoś będzie potrzebował "Multiboot Amiga Image" lepiej zwrócić się bezpośrednio do autora projektu na grupie facebookowej. Warunek, musisz mieć oryginalny OS 3.2 i to udowodnić.

- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Można i tak, bezpośrednio na Facebooka.
Cała "myk" z selektorem polega na tym, że podmieniany jest kickstart oraz zmieniany jest dysk startowy w zależności od wyboru systemu.
Wszystko to robione jest na partycji FAT, do której Amiga ma dostęp po użyciu mountlisty.
Po resecie startuje już z nowym systemem.
Cała "myk" z selektorem polega na tym, że podmieniany jest kickstart oraz zmieniany jest dysk startowy w zależności od wyboru systemu.
Wszystko to robione jest na partycji FAT, do której Amiga ma dostęp po użyciu mountlisty.
Po resecie startuje już z nowym systemem.
- Pyzio