Pierwsza Gra w Jaką graliście i widzieliście.

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

No na C64 tez byla.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

Pierwsza gierka jaka zobaczyłem i w nią zagrałem, to był "FRED" na ZX-Spectrum 48 (oczywiście gra w pełnym słowa znaczeniu /kolory, dźwięk itp/); jakość obrazu zwaliła mnie wtedy prawie z krzesła. A ogólnie pierwsza to był bodajże "Pac-Man", w wersji ASCII (na brylantowym ekranie monitora), na polskim komputerze BOSMAN (czy ktoś taki komputer pamięta???), na Targach Poznańskich (pawilon f-my MERITUM) na początku lat '80.
Żeby zagrać, trzeba było faceta ubłagać żeby włączył grę. On szedł do szafy, wyciągał z niej takie ogromniaste okrągłe "puszki" z talerzami wewnątrz (to były talerze dysku wymiennego), wyjmował jedną puchę ze skrzyni, wkłądał tą drugą, przekręcał, zamykał klapę i... za 5 minut można było już grać :D . To było coś! :P
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Piotr Bober
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: Piotr Bober »

Heh urodziłem się w 1992 roku więc raczej nie pamiętam :lol: .
Na wakacjach i zbanowaniu hura :P
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

A nawiązując do tematu, to - wyszczególniając platformy w kolejności ich posiadania (oprócz poz.1) - to było tak (komputer / gra):

1. BOSMAN / "PacMan" (ASCII)
2. ZX Spectrum48 / "FRED"
3. AMIGA600 / "Walker"
4. C64 / "Gianna Sister"
5. AMIGA500 / "Cannon Fodder"
6. AMIGA1200 / "Pinball Illusion"
7. PC / "Descent"
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Awatar użytkownika
Szczepan

Post autor: Szczepan »

Pierwszą grą jaką grałem była to gra OSCAR i DENIS dołączone do mojej amigi 1200
Awatar użytkownika
crowley
Kontakt:

Post autor: crowley »

Ta gra miała bardzo charakterystyczną kolorystykę: ciemnoniebieski samolocik, jasnoniebieska rzeczka, zielone polanki, czarny most etc. Istnieją wersje na Atari, C64 i remake na PC odpowiadający temu z Komcia. Na Amidze była gierka "Raid" będąca nieoficjalnym sequelem RR - tyle, że latało się and jakimiś bagnami.

Co do moich pierwszych gier, to pierwszą maszynką do grania, jaką ujrzały me oczęta był Pegasus przyniesiony mi do domu przez kuzyna. Pierwszą grą, jaką widziałem był kalsyczny Tetris. Pierwszym własnym kompem był C64 a pierwszą grą nań - Pacmania. Potem A600 i(pierwsza gra, jaka widziałem u znajomych - SWIV a pierwsza, w jaką grałem - już u siebie - Escape). Potem PC i pierwsza widziana: Warcraft a pierwsza rozegrana - Tomb Raider. W międzyczasie udało mi się zagrać na Atari w jakąś olimpadę. Na automatach pierwsza gra to Violent Storm a na PSX (u kolegi) Tekken 2. Uff to chyba tyle.
"Żyjemy tak, jak śnimy. Samotnie" - Joseph Conrad
Awatar użytkownika
sławek_woźniak
Kontakt:

czasy 8 - bit

Post autor: sławek_woźniak »

:arrow: ja natomiast pierwsza gra w jaką pogrywałem był Jet Set Willy na Spectrum +. To były niezapomniane czasy i tęsknię za nimi do dziś. Mimo iż nadal posiadam dwa modele Timexa 2048 :!: :!:
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Post autor: Jedi »

Pierwsza gra? Wiecie że nie pamiętam? Chyba Rick Dangerous albo First Samurai na Amisi, ojciec też mi mówił że mieliśmy Comondora, ale wtedy to ja miałem z 2 latka.
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"

"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
Damian
Kontakt:

Post autor: Damian »

Moją pierwszą grą komputerową był TARZAN na Atari w ok '88 roku (16 lat temu sic! ) Potem były gry telewizyjne (takie na wajchy) ok '90 r. Ok '91-92 przyszedł czas na C64 (ta nowsza wersja). Jak dzis to pamietam :) Wtedy dla mnie był to MOJ PIERWSZY komputer. Pierwsza gierka to 1942 :). Na Amizde pierwsza gra to Toki :) Potem w '98 Pecet :) (Najgorszy z całego zestawu)
Guayar
Kontakt:

Post autor: Guayar »

A u mnie - pierwsza grą w jaką zagrałem był "Big Mac" na commodore 116 - niezastąpiona - do dzisiaj w nią gram, tyle, że nie mam już c116, no ale mam za to moje marzenie tamtego okresu - commodore +4 :)
perseo

SPECTRUM

Post autor: perseo »

ZX SPECTRUM GRAŁEM W COŚ PODOBNEGO DO AMIGOWEGO FROGERA , PRZESKAKIWANIE ŻABKĄ PRZEZ ULICĘ I PO KŁADKACH NA AMISI W BIONIC COMMANDO
Awatar użytkownika
doda

Post autor: doda »

z tego co pamiętam pierwszymi grami w które grałam były:
- C64 ,, top cat "
-pegasus ,, mario "
- amiga 500+ ,, captain dynamo " :shock:
Gość

Post autor: Gość »

Moimi pierwszymi grami były gry na ukochaną Amigę:

- Super Hang On - czyli świetne motorki SEGI (na których to moja mama potrafiła grać do późnych godzin nocnych, albo nawet wczesnych rannych - a ja musiałem spać :( )

-Take' em Out - strzelanka z celowniczkiem. Pamiętam jak się wkurzałem, bo nie mogłem przejść trzeciej planszy - tej z latającymi dyskami...
Ech, to były czasy :cry:
Awatar użytkownika
jw_amigowiec

Post autor: jw_amigowiec »

Ja bylem malutki, ale byl to wlasnie legendarny Pong, na tej tajemniczej opisywanej przez Was skrzynce :D

(poszperam na necie, moze cos wynajde co to takiego)

- EDIT -

Lol, przeszedlem samego siebie, wpisalem w szukarce: stare konsole pong
Oto co znalazlem: http://www.e-service.net.pl/nfsk/konsole/binatone.html

Jestem pewien, ze chodzi o to urzadzonko (lub inne z serii), w kazdym razie: Binatone TV Master
Mistrz

Post autor: Mistrz »

Ja miałem stare Atari - i pierwszą grą, w której zagrałem na tym sprzęcie to były takie samoliciki
ODPOWIEDZ