Szybkość ładowania sie.

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
deLUX

Szybkość ładowania sie.

Post autor: deLUX »

Mam nową wersję WinUAE 0991, pościągałem se kikstarta3.1, gierki, poustawiałem tak, że hulać powinno(hyba); a tu mi rzęzi.Tzn np pinbal fantasies-gra niby hula, ale sie franca ładuje kilka minut, to samo Mortal2, krew mnie zalewa(odpalam z floppy).Miałem kiedyś amige to mi szybciej ładowało.Puter mam w miare wypasiony, więc cużto może być.Czy musze emulator mieć tam gdzie winde(bo mam gdzie indziej, z dość długą ścieżką dostępu)Nawet defragmentacje zrobiłem=\.Niech ktoś mnie łaskawie oświeci, dziękuje z góry.Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Nie mam teraz emulatora, wiec nie powiem Ci dokladnie, ale gdzies tam w zakladce floppy jest suwak do ustawiania szybkosci odczytu z emulowanej dyskietki i defaultowo jest ustawiony na predkosc taka sama jak oryginalna stacja, wystarczy przesunac suwak o jedno pole w lewo, na pozycje turbo.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
deLUX

Post autor: deLUX »

HURRAAAA!!!! Działa!!Ale jestem debil że na to nie wpadłem.
Bug zapłać dobry człowieku.
Awatar użytkownika
amigafan

Post autor: amigafan »

deLUX pisze:Bug
Ach, ta ortografia :lol:
Piotr Bober
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: Piotr Bober »

Ja tam nie używam najnowszego tylko tego przed najnowszym bo najnowszego nie da się ściągnąć jak próbowałem a teraz mi się nie chce hehehe. :lol:

PS:Chodzi o Winuae
Na wakacjach i zbanowaniu hura :P
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

amigafan pisze:
deLUX pisze:Bug
Ach, ta ortografia :lol:
może to śmieszny kawał był po prostu :-k

w każdym bądź razie - w niektórych przypadkach danie suwaka na turbo powoduje zawieszanie się gry - dlatego czasami lepiej dać np na 200%
taka mała uwaga
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Jeszcze nie mialem przypadku, zeby mi sie jakikolwiek program zawiesil z tego powodu, ale to mozliwe.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

akuhedr pisze:w każdym bądź razie - w niektórych przypadkach danie suwaka na turbo powoduje zawieszanie się gry
Dokładnie, może nie zawieszenie ale niepoprawne wczytywanie dlatego po wielu eksperymentach doszedłem do wnisku, że najlepszym wyjściem jest 800%
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
Łysy0800

Post autor: Łysy0800 »

Wirus pisze:Dokładnie, może nie zawieszenie ale niepoprawne wczytywanie dlatego po wielu eksperymentach doszedłem do wnisku, że najlepszym wyjściem jest 800%
Też nie zawsze! Najbezpieczniej jest jednak na 100%. Jeśli dysk jest niedosowy (ndos) i korzysta z procedur szybszego odczytu, to przy wyższych % UAE może wiśnąć, a % użycia procesora może skoczyć nawet do KILKUSET :!: procent!
Awatar użytkownika
BloodMage

Post autor: BloodMage »

Nie wiem nie znam sie na tym za bardzo ale jezeli jeden z was mowi turbo .. drugi... 800 a jeszcze jeden 100 to moze by pojsc na kompromis i dac 200% ? :P Wydaje mi sie ze na 100 chodzi troche za wolno...
Czasami trzeba rzucic sie z mostu zanim wyrosna nam skrzydla
Awatar użytkownika
Blod
Administrator

Post autor: Blod »

To ja od siebie dorzucę 0,03 PLN: jeśli jest taka możliwość to należy gierkę instalować na dysku (np. korzystając z WHDLoad). Od razu widać różnicę w czasie poświęconym na wczytywanie danych.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

BloodMage pisze:Nie wiem nie znam sie na tym za bardzo ale jezeli jeden z was mowi turbo .. drugi... 800 a jeszcze jeden 100 to moze by pojsc na kompromis i dac 200% ? :P Wydaje mi sie ze na 100 chodzi troche za wolno...
chodzi o to że niektóre gry działają pod 100% a inne można śmiało dać na turbo - ja np mam tak ze stunt car racer - jak dam na wiecej to sie nie zaloaduje gra - "zacina się" na ekranie tytułowym - dam na 100% i wszystko ładnie chodzi
trzeba wyczuc po prostu - gierka nie loaduje sie na turbo to dajesz na 400% dziala na 400 to moze zadziala na 800 bla bla bla
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
crowley
Kontakt:

Post autor: crowley »

Najlepiej sobie do każdej gry, w którą się częściej gra utworzyć osobną konfigurację, co by każda miała odpowiedni speed
"Żyjemy tak, jak śnimy. Samotnie" - Joseph Conrad
ODPOWIEDZ