Książki

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

gralem kiedys dawno na pc, chyba wtedy to byl 486. zajefajna gierka
Awatar użytkownika
Bebokus pospolitus

Post autor: Bebokus pospolitus »

Polecam Christine,Carrie i The Shinning Steva Kinga,ciekawa lektura :D
http://www.retrostacja.org/ multi blog o grach :)
Awatar użytkownika
NoOne

z chęcią bym poczytał. tylko ze ciężko dostać te książki. za to widzialem filmy "christine" - ZAJEfajne po prostu super! Shinning - tez super, wersja Stanleya Kubrick'a. Tą drugą tez widzialem ale mniej mi sie podobała
Awatar użytkownika
Blod
Administrator

Post autor: Blod »

NoOne pisze:z chęcią bym poczytał. tylko ze ciężko dostać te książki.
Chyba żartujesz? Książki Kinga są dostępne w każdym Empiku i powinny być w każdej większej księgarni. Są też bez problemu dostępne na Allegro.
|||||||||||||||||>--- [90%]
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Post autor: Jedi »

Albo na www.merlin.pl mówią że to największa polska księgarnia internetowa. Dawno tam nie zaglądałem.
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"

"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
NoOne

no tak, ale ja to tak zawsze lubie sobie pożyczyc od kogos, albo dostac za darmoche. A tak szczerze to poprostu mi sie niechce akurat teraz łazic za książkami. Mam jeszcze niedoczytany "Salon" i w ogóle to mam na głowie teraz duzo innych spraw.
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Ta, każdy by wolał za darmo. Jeszcze żeby książka sama przyszła do domu ;) . To tak jak z producentami gier, pisałem o tym, więc nie będę sie rozpisywał i chociaż różni się to elementami pracy poszczególnych osób, to ideologia jest to sama. Naprawdę, bez przesady, co jeszcze można spiracić?

Peace.
Pokój wśrod Amigowców.

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
Blod
Administrator

Post autor: Blod »

Jedi pisze:Naprawdę, bez przesady, co jeszcze można spiracić?
No właśnie, bez przesady. NoOne pisał: "lubie sobie pożyczyc od kogos, albo dostac za darmoche". Gdyby była mowa o ściąganiu z sieci, to fakt - piractwo. Ale pożyczenie czy np. wygrana w jakimś konkursie?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Może trochę przesadziłem ;) , chodziło mi tak jak powiedziałeś Blodzie że jak ktoś sobie z neta ściąga. No ale jak się dostaje za darmochę to w sumie nie jest legalne, chyba że pisarz nie chce kasy z książki ;) . Jak ktoś wygrał w konkursie, to jak najbardziej nie jest piractwo.

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
Bebokus pospolitus

Post autor: Bebokus pospolitus »

Czy ktos wie czy Silent Hill to na podstawie ksiazki?Mialme kiedys recenzje i tam byla wzmianka o Kingu.Czy wiec jest taka ksiazka?Nawet film maja robic(zgrozo-amerykanie) :D .Z ksiazek polecam fajne fantasy'Pojedynek Krolow"niestetey zapomnialem autora :?
http://www.retrostacja.org/ multi blog o grach :)
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Silent Hill nie jest na podstawie książki. W recenzji musiało paść porównanie do książek Kinga.
Z Silent Hillem kojarzy mi się książka "Sklepy cynamonowe" (lektura w szkole śr.). Możesz to łyknąć, jeśli masz ochotę na książkę w odpowiednim klimacie.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

z tego co wiem w Silent Hill pojawiają się motywy z książek Kinga - w sensie gra nawiązuje do kilku pozycji a nie tylko do jednej
NoOne pisze:Stulecie kłamstwa - Waldemara Łysiaka
czy "Stulecie Kłamców" ?

tak na prawde liczy tylko jeden autor - Anthony Burgess i przekłady Stillera takich pozycji jak "Mechaniczna Pomarańcza" i "Rozpustne Nasienie"

uwielbiam to to
czaje się teraz na "Matkojebce" czy też "M/F"
szkoda że w Polsce się nie ukazała :roll:
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Polecę krótką, ale bardzo ciekawą lekturę:
"Dysk" Terry'ego Pratchetta
Jest to książka, która ukazała się jeszcze przed zapoczątkowaniem serii "Swiat Dysku", stała się dla autora swego rodzaju inspiracją do "Świata Dysku".
Jest to osobna całość i naprawdę warto przeczytać.

Oprócz tego polecę wam ... Harrego Pottera
Przeczytałem Kamień Filozoficzny, Komnatę Tajemnic, Więźnia Azkabanu oraz Czarę Ognia, jestem w trakcie czytania Zakonu Feniksa.
(tych, którzy już czytali prosiłbym o wstrzymanie się ze spoilerami).
Widziałem też filmy i póki co Czara Ognia jest najlepiej zrobionym filmem na podstawie Harrego (co nie znaczy, że dobrym). W filmach tną zazwyczaj nie tylko wątki, ale i całe postacie (a wątki związane z nimi zmieniają lub zastępują innymi), tragiczny dobór scen i utrata klimatu mrocznego kryminału w magicznym świecie. Filmy to tylko ciekawostka dla tych, kórzy czytali książki. Gorąco polecam, tymbardziej że niedługo oficjalna premiera "Księcia Półkrwi" (choć nieoficjalne tłumaczenia z angielskiej wersji już się ukazały w internecie). Miła lektura do poduchy ;)
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Aliens

Post autor: Aliens »

Za rozgrzebanie tematu : BAN NA TYDZIEŃ :?
Dowidzenia.
ODPOWIEDZ