Linux- pare pytan

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
Arek

Post autor: Arek »

Slesz pisze:Czy w którymś linuxie instalacja systemu pozwala na wybranie steroników do zainstalowania, czy wszystko dzieje się automatycznie w każdym? Zależy mi na tym, żeby mieć jak najwiekszą kontrolę nad instalowanymi elementami.
Właściwie chciałbym móc zainstalować system bez sterowników do karty graficznej.

Czy można instalować jakikolwiek linuxowy system na tej samej partycji, co windows i korzystać z obu (nie jednocześnie ofkoz)? Czy wiązałyby się z tym jakieś problemy?
Zainstalowanie sterów do grafy to nie taka prosta sprawa jak pod XP.
Zwykle instaluję się najnowsze stery.
System instaluję się bez sterów do grafy.
Nie można mieć dwóch systemów na jednej partycji.
Ja miałem zainstalowanego Auroxa, więcej na forum
Kto mieczem wojuje od pochwy ginie.Zapamiętajcie.
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Knoppix o którym wspominasz niestety ładuje się ze sterami automatycznie.
Mam wersję chyba 4.0 na DVD.
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Post autor: Jedi »

@Arek - gdyby możliwości Knoppixa ograniczały się do tego co Ty zaprezentowałeś to nikt by go nie używał :P . Poza tym każdy sysytem operacyjny umożliwia udzielanie się na forach (jeśli tylko ma się dostęp do internetu).

@Slesz - tak się dzieje, ponieważ to jest wersja Live CD i uruchamia się go z płyty, a że nie ma wersji Knoppixa do instalacji na dysku (chyba żeby jakoś z Live CD zainstalować), to ja polecam dla początkujących Mandrivę, tam możesz wybrać oprogramowanie jakie chcesz zainstalować i możliwe że wśród tej listy będą też sterowniki.
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"

"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
kendziur

Post autor: kendziur »

Dla newbie(takich jak ja :P)- ubuntu i Mandriva
Dla pro- slackware

Jeżeli zdecyduje się ktoś na ubuntu polecam na samym początku instalnąć EasyBreezy- skonfiguruje cały system, instalnie kodeki, praktycznie wszystko, co jest potrzebne do wygodnej pracy.
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

O tak, żeby zainstalować wogóle Slackware'a to trzeba być mistrzem, a późniejsze uruchomienie i skonfigurowanie graniczy z cudem :P . Żart, ale instalacja sama aw sobie jest prosta, tylko żeby później uruchomić Linuxa to trzeba duuużo kombinować. Nawet tak pracowity człowiek jak ja ( :P ), wymięknął przy Slackwarze, nie miałem po prostu już sił, żeby ściągać nowe sterowniki, które trzeba było zainstalować w trybie tekstowym, później je jeszcze uruchomić. Później kombinowanie w konsoli, kilka innych drobiazgów i zapewne bym uruchomił pieprzonego Slackware'a. Teraz w sumie jestem bardziej pracowity niż wcześniej, ale wolę do tego nie powracać, lepiej się pierw nieco podszkolić, na Linuxie tj. Aurox i dopiero później zabierać się za taką dystrybucję.

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
kendziur

Post autor: kendziur »

A nie ma jakiegoś programu na Linuksa wspomagającego instalację? Chodzi mi o coś w stylu InstallShield, żeby nie trzeba było wszystkiego instalować w terminalu, bo to jednak ciut ponad moje siły.
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Zawsze masz pliki *.run, je instaluje się identycznie jak na windzie, tyle, że wiadomo, że takich jest mniej. Poza tym instalacja w terminalu nie jest taka trudna - wpisujesz rpm -i nazwapliku.rpm i się instaluje. Tyle, że mówię, Ty masz Ubuntu - dystrybucję bazowaną na Debianie, a w tym Linuxie nie masz rpmów tylko pliki deb i zapewne inaczej się je instaluje niż rpm. Byłem tak miły że poszukałem informacji o pakietach deb i znalazłem:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -i nazwa_pakietu.deb
w ten sposób się instaluje pakiety w Debianie. Reszta idzie już sama, chyba, że okaże się, że nie masz jakichś bibliotek, wtedy musisz poszukać danej biblioteki, zainstalować ją w ten sam sposób i spróbować zainstalować jeszcze raz program. Wiem, że to strasznie żmudne, też mi się nie chciało wszystkiego tak ściągać, ale są programy do spełniania tychże zależności (nie używałem ich, więc dużo na ich temat Ci nie powiem).

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
Arek

Jedi pisze:@Arek - gdyby możliwości Knoppixa ograniczały się do tego co Ty zaprezentowałeś to nikt by go nie używał :P . Poza tym każdy sysytem operacyjny umożliwia udzielanie się na forach (jeśli tylko ma się dostęp do internetu).

@Slesz - tak się dzieje, ponieważ to jest wersja Live CD i uruchamia się go z płyty, a że nie ma wersji Knoppixa do instalacji na dysku (chyba żeby jakoś z Live CD zainstalować), to ja polecam dla początkujących Mandrivę, tam możesz wybrać oprogramowanie jakie chcesz zainstalować i możliwe że wśród tej listy będą też sterowniki.
To była tylko próbka możliwości.A ostatnio bawiłem się GPSem pod Knoppixem polecam.
Awatar użytkownika
Arek

Slesz pisze:Knoppix o którym wspominasz niestety ładuje się ze sterami automatycznie.
Mam wersję chyba 4.0 na DVD.
Wydaje mi się że nie się mylisz?
ODPOWIEDZ