Linux- pare pytan
Moderator: GTW
- kendziur
Linux- pare pytan
1. Czy da sie zainstalowac Linux z LiveCD?
2. Znacie jakies dobre programy do:
-obrobki video
-sluchania mp3
-emulatory Amigi, GBA
-komunikatory
3. Czy da sie na linuxie instalnac
-DivX, Xvid
-Macromedia Flash Player
2. Znacie jakies dobre programy do:
-obrobki video
-sluchania mp3
-emulatory Amigi, GBA
-komunikatory
3. Czy da sie na linuxie instalnac
-DivX, Xvid
-Macromedia Flash Player
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
- Arek
ad1.Nie wiem ale wydaję mi się że się da.Dla początkujących polecam KNOPPIX (pl) boot z płyty!, Aurox (pl), Mandriva (pl) oraz forum http://www.linux.com.pl/forum/index.php ... 9941b8120a
ad2.Zainstalowałem emulator Amigi ale chodził kiepsko.Do MP3 są jakieś programy ale nie pamiętam nazw,chodziły bez problemu.Komunikatorów jest parę ja korzystałem z takiego na którym miałem GG ale też nie pamiętam nazwy.
ad3.Się da wszystkie.
ad2.Zainstalowałem emulator Amigi ale chodził kiepsko.Do MP3 są jakieś programy ale nie pamiętam nazw,chodziły bez problemu.Komunikatorów jest parę ja korzystałem z takiego na którym miałem GG ale też nie pamiętam nazwy.
ad3.Się da wszystkie.
Kto mieczem wojuje od pochwy ginie.Zapamiętajcie.
-
Do mp3 jest coffeine (nie pamiętam jak się pisze)
Jeśli chodzi o komunikator chodzi to polecam Kopete (gg , jabber , icq, msn,irc.)
Z systemów polecam mandrive - jak się na linuxie zbytnio nie znasz to funkcja automatycznej instalacji oprogramowania(klik i już) przez program może okazać się przydatna .
pozdrawiam , kubal
Jeśli chodzi o komunikator chodzi to polecam Kopete (gg , jabber , icq, msn,irc.)
Z systemów polecam mandrive - jak się na linuxie zbytnio nie znasz to funkcja automatycznej instalacji oprogramowania(klik i już) przez program może okazać się przydatna .
pozdrawiam , kubal

- Atalante
1. Się da, ale po co? Lepiej zainstalować sobie normalną dystrybucję, dla początkujących polecam Mandrivę.
2. Obróbką wideo się nie zajmuję, ale na pewno znajdziesz kilka użytecznych programików. Do słuchania mp3 służy pod linuxem Amarok lub XMMS, który jest bliźniaczo podobny do winampa, Kaffeine służy raczej do oglądania filmów. Pod linuksa jest UAE, jednak w starej wersji i nie chodzi najlepiej. Wogóle emulatory to nie jest mocna strona tego systemu. Komunikatorów jest sporo, ja używam Kadu. Jest prosty, funkcjonalny i ma kilka użytecznych wtyczek.
3. Z oglądaniem filmów pod linuxem nie ma najmniejszych problemów, chodzi wszystko.
2. Obróbką wideo się nie zajmuję, ale na pewno znajdziesz kilka użytecznych programików. Do słuchania mp3 służy pod linuxem Amarok lub XMMS, który jest bliźniaczo podobny do winampa, Kaffeine służy raczej do oglądania filmów. Pod linuksa jest UAE, jednak w starej wersji i nie chodzi najlepiej. Wogóle emulatory to nie jest mocna strona tego systemu. Komunikatorów jest sporo, ja używam Kadu. Jest prosty, funkcjonalny i ma kilka użytecznych wtyczek.
3. Z oglądaniem filmów pod linuxem nie ma najmniejszych problemów, chodzi wszystko.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! 

- kendziur
- Jedi
- Kontakt:
Moim zdaniem najprostsza w obsłudze jest Mandriva jednak - masz graficzny instalator (w Ubuntu masz tekstowy) i wogóle łatwo się obsługuje, jak na początek to ja bym radził Mandrivę, sam od niej zaczynałem, nie wiedząc żadnej, ale to żadnej informacji o Linuxie i powiem szczerze, że szybko się na niej nauczyłem co i jak. Co do środowiska - oba mają chyba taką samą funkcjonalność, lecz różnią się wyglądem - KDE ma więcej bajerów graficznych, a Gnome jest niewybajerowany, prosty i przejrzysty, dlatego ja wybrałem Gnome. Ale jak wiadomo każdy ma inny gust, więc ja bym Ci radził zainstalować oba środowiska i wejść na jedno i na drugie i samemu uznać, które Ci się bardziej podoba. I nie zapominaj, że KDE i Gnome to nie jedyne środowiska linuxowe, lecz są one najbardziej popularne i najprostsze w obsłudze. A co do gier Enemy Tetritory faktycznie jest na Linuxa i to za darmo, tak samo jak na windę i jest to trójwymiarowa strzelanina, z tego co widziałem to wojenna. Ale ja bym radził też zagrać w gry nieco prostsze (w sensie że nietrójwymiarowe), takie jak Tron, nie mają może one najlepszej grafiki, ale są bardzo grywalne. Jest też gra Reversi - bardzo grywalna - a słyszałem, że powstała kilka set lat temu (o ile nie tysięcy). Mówisz, że szukasz darmowych gier, na Linuxa ponad 90% programów jest darmowych, może nawet 95%.
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"
"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"
Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
- Jedi
- Kontakt:
Musisz się dowiedzieć jaki jest adres do respozytorium (czy coś takiego) Twojej dystrybucji, albo znaleźć serwis z pakietami .deb . Ściągasz sobie oczywiście co Cię interesuje a potem instalujesz, nie wiem jak się w Debianie instaluje pakiety, ale myślę, że jak poszukasz to napewno znajdziesz (możesz poszukać w wyszukiwarce linuxowej http://www.google.pl/linux albo po prostu w Google).
Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
-
- Arek
- Jedi
- Kontakt:
- Slesz
Czy w którymś linuxie instalacja systemu pozwala na wybranie steroników do zainstalowania, czy wszystko dzieje się automatycznie w każdym? Zależy mi na tym, żeby mieć jak najwiekszą kontrolę nad instalowanymi elementami.
Właściwie chciałbym móc zainstalować system bez sterowników do karty graficznej.
Czy można instalować jakikolwiek linuxowy system na tej samej partycji, co windows i korzystać z obu (nie jednocześnie ofkoz)? Czy wiązałyby się z tym jakieś problemy?
Właściwie chciałbym móc zainstalować system bez sterowników do karty graficznej.
Czy można instalować jakikolwiek linuxowy system na tej samej partycji, co windows i korzystać z obu (nie jednocześnie ofkoz)? Czy wiązałyby się z tym jakieś problemy?
- Blod
- Administrator
Na tej samej partycji nie da rady. Jeśli się nie mylę, to linux nie może mieć głównej partycji (/) na fat.Slesz pisze:Czy można instalować jakikolwiek linuxowy system na tej samej partycji, co windows i korzystać z obu (nie jednocześnie ofkoz)? Czy wiązałyby się z tym jakieś problemy?
|||||||||||||||||>--- [90%]
- Jedi
- Kontakt:
Linux ma całkowicie inny system danych. W NTFS albo w FAT masz partycje D: C: i w nich sobie możesz tworzyć foldery, a w liniuxowym ext3 masz tylko jedną partycję (chyba że zrobisz sobie więcej) i nie masz już partycji nazywanych literami, lecz masz jeden główny folder ("/") zwany rootem, z tego co pamiętam i tam masz wszelkie pliki systemowe w folderach, których nie możesz skasować, natomiast folder home jest folderem, w którym możesz już robić co chcesz (tak jak w Windowsie na partycjach). System plików w Linuxie ma bardziej "kształt", formę drzewa. Jest to o tyle dobre, że nie zdarzy się Tobie przypadkowo usunąć jakiegoś ważnego pliku, bo Twoje osobiste pliki masz w osobnym folderze, a pliki systemowe (sterowniki chyba też) w osobnych folderach.
Kult - Komu bije dzwon
Kult - Komu bije dzwon
- Arek
Knoppix
Pisałem tego posta po to żeby pokazać możliwości Knoppixa.Dla zainteresowanych mogę przesłać najnowszego Knoppixa na DVD ok3,2Gb zaciągniętego przezemnie (po kosztach płyta i poczta).
Kto mieczem wojuje od pochwy ginie.Zapamiętajcie.