MAME

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łysy0800

MAME

Post autor: Łysy0800 »

Wie ktoś jak pod MAME uruchomić romy, które nie są ani cps1/2 ani neogeo?
Np mortal kombat2
Awatar użytkownika
Slesz

Re: MAME

Post autor: Slesz »

Łysy0800 pisze: które nie są ani cps1/2 ani neogeo?
Np mortal kombat2
Nie za bardzo czaję czym jest to cps1/2, a do neogeo jest zdaje się osobny emulator.
Ja korzystam z MAME32 0.81 i po prostu rozpakowuję grę do folderu roms (albo innego, w sumie to jest obojętne) i w pliku teksowym o tajemniczej nazwie "dir" :) wpisuję ścieżke dostępu do gry. Odpalam emulator i w zakładce "available" jest gra, która uruchamiam.
Niestety na Mortal Kombat 2 w tej chwli sprawdzić nie mogę, bo ciągnące się jak smród po gaciach problemy z komputerem nie pozwalaja mi na niektóre operacje związane z Explorerem i z downloadowaniem :cry:
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

hmmm
do neo-geo wystarczy odpowiedni plik rozpakowany do folderu "roms" w MAME
o ile pamietam MKII jest na liscie - wyskakuje ci czego mu brakuje?
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Łysy0800

Już wsio jest OK, na planetemu był chyba rom skopany..
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Re: MAME

Post autor: Shoonay »

Slesz pisze:Nie za bardzo czaję czym jest to cps1/2
CPS1/CPS2 to system arcade sygnowany przez firmę Capcom.
Tak, tę firmę Capcom od serii Street Fighter, 194x, <tu wstaw ulubioną grę arcade> :wink:

Do wszelkich gier Neo-Geo/CPS1/CPS2 polecam WinKawaks'a
Łysy0800 pisze:Już wsio jest OK, na planetemu był chyba rom skopany..
Nie spotkałem się jeszcze ze złym romem automatowym na planetemu.
Zdaje się że źle dopasowałeś emulatory - polecam <patrz wyżej> oraz NeoRage - na którymś z nich MUSI iść :wink:
Awatar użytkownika
akuhedr

tyle że Łysemu chodziło własnie o uruchomienie gier które nie są z neogeo i capcom system ;p

ja przebrnalem przez mase romow i na planet emu zdażają sie wersje może nie tyle nie działające co nie wspierane przez emulatory
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Chwila bo się pogubiłem... :roll:
Przecież na M.A.M.E. chodzą tylko (no dobra w większości) gry arcade nie chodzące pod N-G/CPS1/CPS2

Innymi słowy, tak jak te wszystkie:
- Metal Slug'i są pod N-G
- Street Fighter'y pod CPS1/2

To taki Mortal Kombat (arcade - wersje SNES/Genesis to inna bajka) wyszedł jedynie na automaty inne niż powyzsze, w związku z tym chodzi tylko pod M.A.M.E.
Awatar użytkownika
akuhedr

no tak - Łysy ma MAME i rom MKII mu nie chciał działać ale już sobie poradził - myślał że winne jest MAME ale okazało się że rom był trefny i teraz wszystko działa git
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

...yyy... aha....

...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ...ja już więcej nie piję ... dzisiaj...
Awatar użytkownika
Łysy0800

akuhedr pisze:no tak - Łysy ma MAME i rom MKII mu nie chciał działać ale już sobie poradził - myślał że winne jest MAME ale okazało się że rom był trefny i teraz wszystko działa git
Dokłądnie tak. Ściągnąłem MK2 z innej stronki i jest już OK, z planetemu nie działały.
Ale mam jeszcze jeden problem- nie wie ktoś, jak odpalić Street fighter 3(nie mylić z "alpha")i SF ex?
Awatar użytkownika
akuhedr

street fighter 3?
popraw mnie jezeli się myle ale to nie jest ten street który swego czasu miał wyjść na deceka? (nie wiem czy wyszedł)
ten ultra mega hiper 2d fighter?
ryu i ken porzucili przyjaźń?

jeżeli wyszedł na deceka to:
jest działający emulator deceka który działa z komercyjnymi grami - ale potrzeba potężnego piecucha żeby to to ruszyło z miejsca (nie mowiac już o sensownej liczbie fps'ów)
skad masz to to? (pm raczej bo to chyba nie abondonware ;p )

co do street fightera ex - zdaje się że bijatyki 3-d capcomu działają na WinKawaks :-k (nie mam chwilowo możliwości sprawdzenia tego)
z tego co pamietam to właśnie na tym emu grałem na np : Rival Schools United by Fate (świetna gra ale na moim obrzydliwym piecuchu wyciągała coś koło 6 fps'ów :/ )
ogólnie jeżeli chodzi o ex to chyba lepiej zaopatrzyć się w wersje na psx'a i grać na emu szaraczka - znacznie lepsze osiągi mają kiedy chodzi o 3d :-k

ale z tym SF3 to "zaciekawił mnie Pan.. Profesorze"
Awatar użytkownika
Łysy0800

Trzy części SF3 są na planetemu:
Sf3- new generation
sf3- scnd impact
sf3- 3rd strike
Awatar użytkownika
akuhedr

hmm faktycznie
co ciekawe jest w dziale "mame" wiec podejrzewam że trzeba się wyposażyć w najnowszą wersje
nie znam francuskiego ale czy ta gra przypadkiem nie została dodana 1 marca 2005? (Wirus co ty na to? Street Fighter III - 3rd strike - Fight for the Future o ile kojarze znasz francuski? )
wiec na pewno (chyba/raczej ;p) potrzebne jest najnowsze MAME :-k
Awatar użytkownika
Łysy0800

Ja mam najnowsze, ale nic z tego.. A nie wiesz jak odpalić EX? Tą wersję z planetemu..
Awatar użytkownika
akuhedr

emulator ZINC -z tego co wiem bedziesz musial poszukac "firmaware'a" do niego (bez problemu w wyszukiwarce jakiejs znajdziesz - chyba nawet na polskich stronach o emulacji mozna wypatrzec go - maly plik zip wrzucany do katalogu "roms") i najlepiej jakiś frontend (graficzny interface) do niego
na liście obsługiwanych gier jest sf ex, rival schools united by fate, bloody roar 2 (POLECAM!!), battle arena toshinden, tekken, dead or alive, bloody roar itd. ogólnie śmietanka kiedy chodzi o bijatyki 3d
u mnie - procesor 750 mhz ram 128 - gra mija się z celem - jak pisałem wcześniej w porywach do kilku fpsów

co do sf3 ---> on jest na liście MAME?
jeżeli tak to co ci wyskakuje jako błąd kiedy chcesz odpalić?
jak już mówiłem - wydaje mi się że ta gierka chodziło na deceku - wiec nie sadze zeby jakiś arcade emulator obsługiwał to to
bo to technologia wyższa niż neogeo czy cps1-2
wszak gierka miała być rewolucją w dziedzinie fighterów 2d

moze popytaj na forach o emulacji arcade'ów?
ewentualnie jakiś "fighting corner" itd.
bo tutaj ja zupełnie zaskoczony jestem że gierke mozna ot tak sciagnac :]
no i jak uda ci się odpalić to sie pochwal koniecznie
Ostatnio zmieniony 4 mar 2005, o 13:59 przez akuhedr, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ