BIOS A600

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Bocian

BIOS A600

Post autor: Bocian »

Wie ktoś może jeszcze jak ustawić bios w 600 tak żeby stratował z dysku twardego ale jak włoże dyskietke to żeby najpierw czytał z dyskietki. Nie wiem wogule czy mam dobże ustawiony bios bo jak podpinam twrdy dysk do PC pod winuae to wszystko ok strtuje. A jak podpinam pod amige to tylko dyskietka się pokazuje ???? Chyba że coś mi padło w amidze.
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

1. Amiga nie ma typowego BIOSu jak w PC - to co sie ustawia to tzw. "Early Startup Sequence" [ESS] wywoływane przez naciśnięcie obu klawiszy myszki w czasie bootowania.
2. Kolejnośc startu jest fabrycznie w kickstarcie ustawiona na start z dyskietki (FDD ma wyższy priorytet niż HD). Dopiero jak nie znajdzie flopa w napędzie, zaczyna startować z dysku - dlatego zawsze po włączeniu/resecie Amigi zapala się na chwilkę dioda LED od flopa. Kolejność możesz zmienić własnie w ESS klikając na napęd z jakiego chcesz startować; kliknij na DH0, a mimo że w napędzie będzie flop, Amiga wystartuje z dysku.
3. Ten dysk podpinany do PC to jest z systemem Amigi?
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

1. Nie zabootujesz Amigi z dyskiem sformatowanym na pC. Dysk musi byc sformatowany na Amidze, do ustawienia partycji sluzy dyskietka Install i program Hdtoolbox, formatuje sie zwykla komenda format.

2. Tak jak napisal Alan, dyskietka ma wyzszy priorytet, wiec jak masz w Amidze dysk twardy to po wlozeniu dyskietki, komputer sie z niej zabootuje.

3. Na Amidze da sie odczytywac i zapisywac dane na dysku pecetowym, pod warunkiem, ze jest on w formacie fat32.
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

Mozna tak ustawic priorytet twardego dysku, ze Amiga zawsze uruchomi sie najpierw z dyskietki.
Na Amidze da sie odczytac kazdy format pecetowy, oprocz NTFS (ale juz niedlugo).
Bocian

Dysk wcześniej chodził pod Amigą bo jak ją kupiłem to był na niej system 2.1. Niestety z głupoty podmieniłem go po emulatorem na 3.1 :). No i wszystko padło. Potem się dowiedziałem że na 600 3.1 nie ma szans bytu. Wiec znalazłem system 2.1 w ADF pod emulatorem. Bo niestety nie posiadam ani pół dyskietki amigowej. Podpiłem dysk. Uruchomiłem program hdtoolboox ale nie widział nic więc użyłem polecenia format pod amigą oczywiście zaznaczając wszystkie okienka. Zainstalowałem system na nim potem włożyłem go spowrotem do amigi i kupa. Widze tylko logo włuż dyskietkę
W Boot menu mam coś takiego:
Enabled DF0 DOS0 5 TRACDISK 0
Enabled CC0 DOS1 3 CARDDISK 0
Enabled DF1 DOS0 -10 TRACDISK 1
Strtup-Sequence Enabled
WEWNĘTRZNEJ STACJI DYSKIETEK NIE MAM MAM TYLKO ZEWNĘTRZNĄ

Jak cokolwiek prubuje zmienić w tym bootmenu i daje potem use. Reset kompa to on wraca do tych samych ustawień?????
:( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :( :(
PRAWDOPODOBNIE SIADŁA PRZELOTKA 3,5 NA 2,5 OD TWARDEGO MOIM ZDANIEM BO JUŻ NIE MAM POMYSŁU
Ostatnio zmieniony 14 sty 2005, o 08:02 przez Bocian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Jak w bootmenu nie ma twardego dysku, tzn ze Amiga go nie widzi i
zadne zmiamy w tym menu nie pomaga.
Musisz teraz pod emulatorem z kick 2.0 uruchomic HDToolBox aby Amiga
rozpoznala HDD. Dopiero po tej operacji i sformatowaniu dysk bedzie
widoczny w bootmenu
Bocian

Tylko jak to zrobić w języku laika?????? Tu naciśnij tam zamknik a tego nie dotykaj...........
Awatar użytkownika
AlaN

Post autor: AlaN »

Enabled DF0 DOS0 5 TRACDISK 0 <-- właczona DF0, priorytet nr.5, flop wewnetrzny
Enabled CC0 DOS1 3 CARDDISK 0 <-- właczona CC0, priorytet 3, port PCMCIA
Enabled DF1 DOS0 -10 TRACDISK 1 <-- włączona DF1, priorytet -10, flop zewnętrzny
(ENABLED - kliknij, a wyłączysz programowo dane urządzenie z systemu; po resecie wszystko wróci do stanu początkowego)
Strtup-Sequence Enabled <-- sekwencja startowa zawarta w pliku "Startup-sequence" na "DH0:S/" będzie wykonana.

CC0 ma pri.3, DF0 - 5, DF1 - -10. To znaczy, że jeśli będziesz miał właożone odyskietki w oba napędy, i kartę pamięci PCMCIA, to Amiga najpierw będzie próbowała startować z CC0, potem z DF0 a na końcu z DF1. Jeśli nie znajdzie nic w tych trzech napędach - zobaczysz fioletowy ekran powitalny.
Jak pisał Norbi powineneś mieć tam też oprócz DF0, DF1 i CC0 także DH0 (to pierwsza partycja na dysku). Co do opisu jak to zrobić pod emulatorem, niech ktoś się wypowie, bo ja tego nigdy nie ćwiczyłem w emulatorze. teraz nawet nie mam podłączonej Amigi, więc nie mam jak sprawdzić co kliknąć, a nie powiem tego "z głowy".
Program 'HDToolBox znajduje się w "DH0:Tools" (SYS:Tools).
Pozdrawiam - AlaN
Amiga600 (KS-37.300 i 34.5), HD-1.2GB, karty S-RAM na PCMCIA
Bocian

A ja niestety już wiem. Pod emulatorem nie ma możliwości zamontowania HD. Jedynie jest taka możliwość na pc pod Amithlonem co zrobiłem. Utwożyłem partycje hdtoolbox i sformatowałem. Niestety dalej nic nie widzi. Wiec zmieniłem taśme pomyślałem że padła. Dalej nic. Więcy wychodzi na to że albo przelotka albo kontroler. Na przelotke czekam bo zamówiłem na allegro i wtedy się okarze. Ależ ja męki musiałem przejść a tu nic. Ale przynajmniej miałem kurs większości systemów na amigę :)
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Mozna pod Winuae mozna podmontowac amigowy HDD.
Pod emulatorem obsluguje go uaescsi.device.
Jesli do Amigi podlaczysz dysk, to on bedzie dopiero widziany jest potraktujesz go HDToolboxem.
Stawiam na to , ze wszystko masz dobre, przejsciowke i kontroler, ale TY nie potrafisz tego poprawnie zainstalowac.
Awatar użytkownika
amigafan

Post autor: amigafan »

Jeżeli formatowałeś dysk pod emulowanym OS 3.1 i zaznaczyłeś wszystkie opcje w formatowaniu (m.in. Directory Cache) to takiego dysku NIGDY nie użyjesz w A600.
Musisz jeszcze raz sformatować taki dysk NIC NIE zaznaczając w opcjach formatowania.
Potem zainstaluj na taki dysk "goły" OS 2.x i spróbuj uruchomić z tego dysku emulator w konfiguracji A600.
Jeżeli "zaskoczy" to znaczy, że jest OK i spróbuj go uruchomić w prawdziwej A600.
Jeżeli prawdziwa A600 nie wystartuje to znaczy że dysk nie jest bootowalny a MUSI BYĆ BOTOWALNY ŻEBY WYSTARTOWAŁA Z NIEGO PRAWDZIWA AMIGA.
To da się zrobic niestety tylko hdtoolboxem. Wpinasz ten dysk spowrotem do peceta. W emulatorze musisz uruchomić uaescsi.device, następnie pod emulowaną A600 (z tym dyskiem) kliknij RAZ na ikonce hdtoolbox a potem przytrzymaj prawy klawisz myszki i z menu "icon" wybierz "information" i w polu tooltypes wpisz (lub zmień) linijkę device=uaescsi.device i potem kliknij na save i odpal hdtoolboxa (dwuklik na ikonce). Powinien teraz zobaczyć twoj dysk i wybierasz partition drive i dla swojej partycji z systemem zaznaczasz na dole "bootable", potem save i dyk powinien bez problemu wystartować na prawdziwej Amidze.
ODPOWIEDZ