Uruchomiłem Ubuntu 7.10 z LiveCD i wybrałem język polski, problem w tym, że niektóre elementy systemu nie zostały przetłumaczone na nasz ojczysty język . Oto przykład:
U mnie z Live CD Ubuntu 7.10 było podobnie, po instalacji system był całkowicie po polsku. Teraz używam Ubuntu 8.04 i tu nawet po instalacji nie wszystko jest spolszczone. Myślę, że niedługo powinna ukazać się wersja całkowicie spolszczona.
Faktycznie. Wystarczyło zainstalować kilka pakietów i system jest całkowicie spolszczony. Właściwie zmieniłem opcje w ustawieniach języka i Ubuntu sam pobrał potrzebne pliki. Po restarcie system jest już w kompletnie po polsku
A jak sprawa wygląda z aplikacjami? Czy jak już Ubu pobiera te pakiety, to czy po takim spolszczeniu, aplikacje takie jak np. Open Office są też po polsku?
Do Open Office już wcześniej doinstalowałem polski pakiet językowy, ale programy takie jak aMule czy Pidgin po aktualizacji językowej systemu zostały spolszczone. Przypuszczam, że podobnie będzie z Open Office. Jeżeli jednak z jakichś powodów pakiet biurowy nadal będzie w języku angielskim, wpisz w konsoli: sudo apt-get install openoffice.org-l10n-pl . To właśnie polski pakiet do OO.