Gry pod Amithlon

Tu można pisać na tematy, które nie mieszczą się w ramach innych for, aczkolwiek muszą być w jakikolwiek sposób związane z Amigą.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
!Gregor!

Gry pod Amithlon

Post autor: !Gregor! »

Witam. Ostatnio zainteresowałem się emulatorem Amithlon i interesuje mnie czy ktoś posiada listę gier działających pod tym emulatorem :?:

Ps. Po co komu emulator Amigi na Amige? :P
S.E.G.A RULES Obrazek
Awatar użytkownika
BadMojo

Re: Gry pod Amithlon

Post autor: BadMojo »

!Gregor! pisze:Ps. Po co komu emulator Amigi na Amige? :P
Nie wiem o co dokładnie chodzi, ale wspomnę że na pc'cie jest emulator... pc'ta ;) (No może troszkę to uprościłem. Prawda jest taka że istnieje emulator dosa pod windowza).

ps. Amithlon...z czym to się je? :)
AXE Capoeira!
Awatar użytkownika
!Gregor!

Amithlon to emulator powstały w 2001r.,a głównym założeniem autora było przeobrazić komputer klasy Pc w Amigę. Taką właśnie rolę spełnia ten emulator, umożliwia uruchomienie Workbencha na Pc, wykorzystując jego zasoby sprzętowe: mysz, grafikę, muzykę, itp. Należy tu podkreślić, że autor komercyjnego emulatora, stworzył dosyć ciekawy produkt, który jest znacznie wydajniejszy niż np. znany WinUae. Przez to, że Amithlon wykorzystuje zasoby sprzętowe Pc-ta umożliwia jedynie uruchomienie programów i gier działających pod kartą graficzną (GFX), a to sprowadza się do tego, że nie da się uruchomić żadnych aplikacji potrzebujących OCS, ECS lub AGA. Dzięki rezygnacji z emulowania kości graficznych Amigi, osiągnięto zdecydowanie większą szybkość emulowania. Mimo wady przejawiającej się brakiem kości graficznych to ma tą zaletę, że działa na oryginalnej partycji Amigowej (widzi dysk twardy z Amigi) lub własnej. By móc w pełni korzystać z Amithlona należy utworzyć specjalną partycje na dysku twardym komputera Pc lub podłączyć dysk twardy sformatowany na Amidze. Emulator ten również jest pozbawiony emulacji układu dźwiękowego Paula, za to ma zainstalowany AHI, który obsługuje kartę dźwiękową Pc. Amithlon uruchamia się z pod Dos lub przez odpowiednio przygotowane menu i z pod systemu Linux'a(?).
Emulator dostarczany jest na bootowalnym CD z działającym już systemem operacyjnym - Workbench 3.9, który jest specjalnie przystosowany do pracy pod emulatorem. Na płytce znajdują się różne aplikacje pomocnicze dla WB3.9 i inne informacje.
Amithlon emuluje procesor MC68040 z FPU, pamięć Ram Pc udostępniona jako ok.7,5Mb (z 8Mb) Chip a pozostałą jako Fast. Według danych autora emulator działa pod kartami graficznymi z serii: RivaTnt, G-Force2 i Matrox, a dźwięk obsługiwany jest jedynie z Via Codec-97 oraz SB128.
A skąd ja mam wiedzieć które gry działają pod kartą (GFX). Dlatego proszę o listę może ktoś taką posiada.
S.E.G.A RULES Obrazek
Awatar użytkownika
BadMojo

Post autor: BadMojo »

Tu coś znalazłem, może Cię zainteresuje :).

A tutaj lista narzędzi developerskich i gier. Niestety nie ma tego za dużo...
AXE Capoeira!
Awatar użytkownika
!Gregor!

O dzięki to zawsze coś. :)
S.E.G.A RULES Obrazek
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

!Gregor! pisze: A skąd ja mam wiedzieć które gry działają pod kartą (GFX). Dlatego proszę o listę może ktoś taką posiada.
A jak sprawdzasz na pececie jaka gra ma wymagania?
Wiekszosc gierek, ktore dzialaja na Amidze z dyskietek, nie pojdą na GFX.
Produkcje z ostatnich lat, ktore dzialają na m68k są rowniez na GFX. Wszelki porty gierek pecetowych (DOOM, Q1, HERETIC itd) rowniez korzystają z karty graficznej.
Jesli nie jestes pewien jaka gierka dziala na GFX polecam strone http://hol.abime.net/
Awatar użytkownika
!Gregor!

W takim razie Amithlon jest do niczego. Zostaje przy WinUAE. :wink:
S.E.G.A RULES Obrazek
ODPOWIEDZ