Co robię nie tak ??!!

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
soberpl

Co robię nie tak ??!!

Post autor: soberpl »

Witam , emulacją amigi a raczej graniem w gry z amigi zajmuję się dokładnie....od wczoraj....Od tego czasu nie potrafię ( :x ) uruchomić żadnej gry.Chodzi mi o grę Lotus.Ściągnęłem emulator Winuae od wersji 0821r4 do tej najnowszej...Gdzie problem??już tłumaczę...:
Po konfiguracji tego emu do gry w Lotus'a wpisanie ścieżki z najnowszą wersją kick.rom'u v.3.1 , podaniu ścieżki z grą , oraz pliku ocs13.uae (do tej gry) niby powinno być wszystko ok ale...(być może coś nie ustawiłem....nie wiem...nie znam się...) po naciśnięciu OK na emu wyskakuje mi taki komunikat :

The selected screen mode can't be displayed in a window,because the desktop is to small for the specified window size.
Swiching to full-screen display.

Myśle ok , to tylko jest związane z wielkością okna.....załancza się na pełnym oknie , widzę napis Lotus coś tam cracked and fixed , naciskam , przycisk myszki , napis znika , ale zato pojawiają się takie żółto-czarne paski (myśle ok , udało się 8) )coś jakby się wgrywało a potem koniec czarny ekran..... :evil: :cry: :shock: :?

Prosiłbym o pomoc doświadczonych "amigowców" i oto aby nie zmieszać mnie z błotem za ten post...Szukałem trochę na forum , ale przyznać muszę że niektóre wyrazy które padały na temat pomocy w uruchomieniu gier to aż mnie przerażały...Proszę o bardzo łatwą instrukcję (krok po kroku) jak uruchomić tę gre...Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

nie jestem doswiadczonym amigowcem ale wydaje mi sie ze powinienes zmienic kicka na 1.3.
soberpl

NoOne !!! Wielkie dzięki !!! a jednak jesteś doświadczonym "amigowcem" :wink: Możesz powiedzieć skąd wiedziałeś że to akurat ten kick.rom a nie inny??W info gry nie pisze jaki wybrać :shock:
Awatar użytkownika
martini

Post autor: martini »

Pozwól że odpowiem: Lotus jest starą gierką w czasach gdy został wydany większość Amig było wyposażonych w Kickcstart 1.3 i nie jest kompatybilny z 3.1. (jest wiele starych gier które ruszą TYLKO na kickstarcie 1.3)

P.S na kicku 2.0 też powinien pójść :wink:

http://www.back2roots.org/Docs/Howtos/Configs/ tutaj masz opisy konfiguracji.

Jeżeli,tak jak piszesz nie grywałeś na Amidze to ciężko Ci będzie wyłapać jaka gra potrzebuje danych konfiguracji więc w razie problemów wal śmiało
Only Amiga makes it possible :wink: happy owner of A500!
soberpl

No , powiedzieć że grałem to nie mogę chociaż krótką przygodę z A500 miałem...Jakoś wolałem C64 z moją magiczną stacją dysków....a potem konsole(Atarii,Nes,Snes,Sega ale nie next geny ).Znalazłem topic na tym forum gdzie był cytat a dokładniej podane że dany kick.rom np.1.3 pasuje do A500 i inne...Czy ktoś mógłby podać cały ten temat??(sorry ale z tego co podałeś martini nie zabardzo rozumiem :? ).Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
martini

Post autor: martini »

Z kickstartami to jest tak:Różne modele były wyposażone w różne wersje np.(podaje te najpopularniejsze)A500 - 1.3 A600 - 2.05 A1200 - 3.0/3.1 do grania potrzebne są w zasadzie tylko te 3 modele,inne jak A2000/3000/4000 są komputerami do bardziej profesjonalnych zadań więc żeby za bardzo nie mieszać:NAJSTARSZE GRY PÓJDĄ NA PEWNO NA 1.3 , NAJNOWSZE NA 3.1 (nie krzyczę chcę podkreślic wagę zdania :wink: ) KICKA 2.0 MOŻESZ SOBIE W ZASADZIE ODPÓŚCIĆ.OCZYWIŚCIE SAM KICKSTART TO NIE WSZYSTKO WAŻNA JEST TEŻ ILOŚĆ PAMIĘCI KOŚCI GRAFICZNE NO I SZYBKOŚĆ PROCESORA...ufff dużo co? Polecam(jeżeli Cię to interesuje)poczytać sobie o różnych modelach tam są podane ich dane techniczne - nazwy będą takie same jak w konfiguracjach dla WinUAE. np.http://www.amiga-hardware.com/. Choć najłatwiej będzie Ci oczywiście odpalać gotowe konfiguracje,nie jestem w stanie Ci podać jaka gra wymaga jakiej konfiguracji,na amiga.elbi większość gier ma je podane ale gdyby co to pytaj

[ Dodano: Wto Lip 13, 2004 0:26 ]
aha zapomniałem dodać Kickstart jest chipem odpowiedzialnym za boot(start :wink: )Amigi,zawiera także część bibliotek oprogramowania,sterowników itp. Bez niego Ami nie ruszy 8)
Only Amiga makes it possible :wink: happy owner of A500!
soberpl

Nio , i teraz już wszystko wiem :) Dzięki martini !!! Prostu i po polsku :wink: Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Łysy0800

Post autor: Łysy0800 »

Można też na Hd z kickiem3.1 zainstalować Lotus Trilogy..
Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

OO!! o tym niesłyszalem, musze poszukac i zapodac sobie na partycje WB :wink:
ODPOWIEDZ