ORTOGRAFIA

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amigafan

ORTOGRAFIA

Post autor: amigafan »

Ponieważ jeden wątek został zamknięty chciałbym poruszyć temat wtórnego analfabetyzmu szerzącego się na forum.

Czy nie rażą Was PODSTAWOWE błędy ortograficzne?

Żeby nie było, że czepiam się konkretnej osoby to takie same uwagi stosuję na PPA kiedy ktoś zamiast "kąt widzenia" napisał kont
Nie wymagam Mickiewiczowskiej czystości języka i nie czepiam się jak komuś się zdarzy literówka wynikająca z szybkiego przelewania myśli na klawiaturę (czasem można wcisnąć literkę obok) ale po to jest podgląd, żeby przeczytać przed wysłaniem swój post a przede wszystkim jeżeli ktoś robi podstawowe błędy niech odstawi na jakiś czas komputer i weźmie się za książki to może będzie lepiej bo pisanie "mózg" przez u czy "później" przez u jest wręcz karygodne.

Jakie jest Wasze zdanie?
Bo mnie to bardzo razi i uważam, że człowiek robiący takie błędy daje tylko świadectwo swojej ignorancji i nieuctwa.
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Post autor: Shoonay »

Razi. Czasami jak mam zły dzień, to nawet potwornie.
Lecz kto bez literówki, niech pierwszy rzuci kamieniem. :wink:
Nigdo neni neomylni i takie tam...
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Są ludzie chorzy na tzw. dysortografię.
Podstawowe błędy oczywiście rażą, ale myślę, że bardziej istotny jest sens wypowiedzi i to on determinuje poziom inteligencji człowieka. Najważniejsze jest to, co ma się do przekazania i styl w jakim się to robi. Ortografia to tylko środek do osiągnięcia celu jakim jest przekazanie myśli. Bardzo dobrze świadczy o autorze, jeśli nie popełnia za bałdzo błędów ortograficznych (znajomość ortografii może wręcz być środkiem artystycznym i powodem do autoironii - np. podczas umyślnego przekręcania lub popełniania błędów w specyficzny sposób). Jeśli ktoś notorycznie popełnia błędy ortograficzne, to niewątpliwie źle o nim świadczy, ale nie można na tej podstawie nazywać kogoś nieukiem lub zarzucać mu brak inteligencji.
Takie jest moje zdanie.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
amigafan

Post autor: amigafan »

Dysortografia zakłada, że podmiot zna zasady pisowni obowiązujące w języku polskim a na forum (nie tylko tym ale każdym innym) jest pełno rażących błędów ortograficznych i nie wynikają one bynajmniej z tego, że nagle połowa społeczeństwa zapadła na dysortografię a ze zwykłej nieznajomości zasad pisowni.
Awatar użytkownika
Bebokus pospolitus

Post autor: Bebokus pospolitus »

A może poprostu szerzy się jakaś choroba??Ja zawsze używam liter typu ż,ć czy ź :D Niektórzy(a raczej większąść)ludzi z którymi się rozmawia na czatach,gg czy jakimś forum piszą mniej więcej tak:czesc szukam gier czy mozecie mi pomoc.Hi hi zawsze mnie to bawiło :D
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

ja jestem bardzo tolerancyjny w takich sytuacjach. Wielka głupotą jest dla mnie stwierdzenie, że
jeżeli ktoś robi podstawowe błędy niech odstawi na jakiś czas komputer i weźmie się za książki
To że ktoś robi błędy ortograficzne to jego sprawa, jego życie i nie powinien być w żaden sposób dyskryminowany czy odstawiany na margines społeczny. Jak można zauważyć forum odwiedzają młodzi użytkownicy, a nawet bardzo młodzi, którzy jeszcze dobrze nie znają poprawnej polszczyzny. Czasami trafiają się też cudzoziemcy. Ja np. nauczyłem się poprawnie pisać dopiero w technikum! A i tak nie pisze perfekt i zdarzaja mi sie błędy. Takie szkoły i nauczyciele, którzy olewają a dzieci się cieszą, że nauczyciel nie jest "piła". A później wychodza braki. Nic na to nie poradzimy i nie ma co nad tym debatować. I tak nic nie zmienimy.
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

ja uważam że należy zwracać uwagę
wszelkie argumenty typu "mam dysortografię" to bzdura - dlaczego? bo sam mam dysortografie co nie znaczy że do końca życia mam pisać z błędami - rzecz w tym żeby zwracać uwagę typu "nie mruwka tylko mrówka" "nie pszepadło tylko przepadło" itd. itp.
ale zgadzam się z Wirusem w kwestii "wypychania na margines" i obrażania takich ludzi - ma to skutek odwrotny i taka osoba w 90% przypadków raczej odszczeknie coś w stylu "będę pisał jak mi się podoba" bla bla bla
innymi słowy - cała "akcja edukacyjno-uświadamiająca" spłukuje się w kiblu

upominać lub ignorować - zdecydowanie nie obrażać
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Post autor: Shoonay »

Wirus pisze:<...bla, bla, bla, tu Wirus cosik pisze :P ...>...nauczyciel nie jest "piła".<...bla, bla, bla, Wirus kończy swą myśl :P ...>.
Achhhh! "Piła" - genialny film 8)
Awatar użytkownika
Felietonik
Kontakt:

Post autor: Felietonik »

Ten Amigowiec na forum, który robi takie błędy niech odpali sobie na Amidze programik o nazwie: Ortotris :lol: :lol:
"Co miało być niebem, stało się piekłem." (Mariusz Sieniewicz)
HEJ wejdź tutaj -> http://www.felietonik.glt.pl
Piotr Bober
Zbanowany
Kontakt:

Post autor: Piotr Bober »

Ja nigdy nie stosuje błedów ortograficznych (no nie nigdy) ale niektórzy chyba nie wiedzą jak się robi polskie znaki :!:
Na wakacjach i zbanowaniu hura :P
Awatar użytkownika
Atalante

Post autor: Atalante »

Ja nie wiem :mrgreen:
Amiga Rulez forever & nazawsze od now! Obrazek
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Post autor: Jedi »

Atalante pisze:Ja nie wiem :mrgreen:
:lol: :lol: Musisz nacisnąć lewy ALT i znak. :lol:
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"

"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Jedi pisze:
:lol: :lol: A można prawy :?: :lol: :lol:
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Jedi
Kontakt:

Post autor: Jedi »

Slesz pisze:
Jedi pisze:
:lol: :lol: A można prawy :?: :lol: :lol:
Faktycznie, pomieszało mi się :lol:
"Więc głowa do góry gdy dzień wstaje rano
Od tego są nogi by łazić na nich"

"Być czy mieć takie dwa pytania
Bliżej ku celom posiadania"

Kult - Komu bije dzwon
Awatar użytkownika
BadMojo

Post autor: BadMojo »

Piotr Bober pisze:Ja nigdy nie stosuje błedów ortograficznych...
.

Od kiedy to błędy się "stosuje" :lol: ?
AXE Capoeira!
ODPOWIEDZ