ORTOGRAFIA
Moderator: GTW
- amigafan
ORTOGRAFIA
Ponieważ jeden wątek został zamknięty chciałbym poruszyć temat wtórnego analfabetyzmu szerzącego się na forum.
Czy nie rażą Was PODSTAWOWE błędy ortograficzne?
Żeby nie było, że czepiam się konkretnej osoby to takie same uwagi stosuję na PPA kiedy ktoś zamiast "kąt widzenia" napisał kont
Nie wymagam Mickiewiczowskiej czystości języka i nie czepiam się jak komuś się zdarzy literówka wynikająca z szybkiego przelewania myśli na klawiaturę (czasem można wcisnąć literkę obok) ale po to jest podgląd, żeby przeczytać przed wysłaniem swój post a przede wszystkim jeżeli ktoś robi podstawowe błędy niech odstawi na jakiś czas komputer i weźmie się za książki to może będzie lepiej bo pisanie "mózg" przez u czy "później" przez u jest wręcz karygodne.
Jakie jest Wasze zdanie?
Bo mnie to bardzo razi i uważam, że człowiek robiący takie błędy daje tylko świadectwo swojej ignorancji i nieuctwa.
Czy nie rażą Was PODSTAWOWE błędy ortograficzne?
Żeby nie było, że czepiam się konkretnej osoby to takie same uwagi stosuję na PPA kiedy ktoś zamiast "kąt widzenia" napisał kont
Nie wymagam Mickiewiczowskiej czystości języka i nie czepiam się jak komuś się zdarzy literówka wynikająca z szybkiego przelewania myśli na klawiaturę (czasem można wcisnąć literkę obok) ale po to jest podgląd, żeby przeczytać przed wysłaniem swój post a przede wszystkim jeżeli ktoś robi podstawowe błędy niech odstawi na jakiś czas komputer i weźmie się za książki to może będzie lepiej bo pisanie "mózg" przez u czy "później" przez u jest wręcz karygodne.
Jakie jest Wasze zdanie?
Bo mnie to bardzo razi i uważam, że człowiek robiący takie błędy daje tylko świadectwo swojej ignorancji i nieuctwa.
- Shoonay
- Kontakt:
- Slesz
Są ludzie chorzy na tzw. dysortografię.
Podstawowe błędy oczywiście rażą, ale myślę, że bardziej istotny jest sens wypowiedzi i to on determinuje poziom inteligencji człowieka. Najważniejsze jest to, co ma się do przekazania i styl w jakim się to robi. Ortografia to tylko środek do osiągnięcia celu jakim jest przekazanie myśli. Bardzo dobrze świadczy o autorze, jeśli nie popełnia za bałdzo błędów ortograficznych (znajomość ortografii może wręcz być środkiem artystycznym i powodem do autoironii - np. podczas umyślnego przekręcania lub popełniania błędów w specyficzny sposób). Jeśli ktoś notorycznie popełnia błędy ortograficzne, to niewątpliwie źle o nim świadczy, ale nie można na tej podstawie nazywać kogoś nieukiem lub zarzucać mu brak inteligencji.
Takie jest moje zdanie.
Podstawowe błędy oczywiście rażą, ale myślę, że bardziej istotny jest sens wypowiedzi i to on determinuje poziom inteligencji człowieka. Najważniejsze jest to, co ma się do przekazania i styl w jakim się to robi. Ortografia to tylko środek do osiągnięcia celu jakim jest przekazanie myśli. Bardzo dobrze świadczy o autorze, jeśli nie popełnia za bałdzo błędów ortograficznych (znajomość ortografii może wręcz być środkiem artystycznym i powodem do autoironii - np. podczas umyślnego przekręcania lub popełniania błędów w specyficzny sposób). Jeśli ktoś notorycznie popełnia błędy ortograficzne, to niewątpliwie źle o nim świadczy, ale nie można na tej podstawie nazywać kogoś nieukiem lub zarzucać mu brak inteligencji.
Takie jest moje zdanie.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- amigafan
Dysortografia zakłada, że podmiot zna zasady pisowni obowiązujące w języku polskim a na forum (nie tylko tym ale każdym innym) jest pełno rażących błędów ortograficznych i nie wynikają one bynajmniej z tego, że nagle połowa społeczeństwa zapadła na dysortografię a ze zwykłej nieznajomości zasad pisowni.
- Bebokus pospolitus
- Wirus
- Moderator
ja jestem bardzo tolerancyjny w takich sytuacjach. Wielka głupotą jest dla mnie stwierdzenie, że
To że ktoś robi błędy ortograficzne to jego sprawa, jego życie i nie powinien być w żaden sposób dyskryminowany czy odstawiany na margines społeczny. Jak można zauważyć forum odwiedzają młodzi użytkownicy, a nawet bardzo młodzi, którzy jeszcze dobrze nie znają poprawnej polszczyzny. Czasami trafiają się też cudzoziemcy. Ja np. nauczyłem się poprawnie pisać dopiero w technikum! A i tak nie pisze perfekt i zdarzaja mi sie błędy. Takie szkoły i nauczyciele, którzy olewają a dzieci się cieszą, że nauczyciel nie jest "piła". A później wychodza braki. Nic na to nie poradzimy i nie ma co nad tym debatować. I tak nic nie zmienimy.jeżeli ktoś robi podstawowe błędy niech odstawi na jakiś czas komputer i weźmie się za książki
- akuhedr
ja uważam że należy zwracać uwagę
wszelkie argumenty typu "mam dysortografię" to bzdura - dlaczego? bo sam mam dysortografie co nie znaczy że do końca życia mam pisać z błędami - rzecz w tym żeby zwracać uwagę typu "nie mruwka tylko mrówka" "nie pszepadło tylko przepadło" itd. itp.
ale zgadzam się z Wirusem w kwestii "wypychania na margines" i obrażania takich ludzi - ma to skutek odwrotny i taka osoba w 90% przypadków raczej odszczeknie coś w stylu "będę pisał jak mi się podoba" bla bla bla
innymi słowy - cała "akcja edukacyjno-uświadamiająca" spłukuje się w kiblu
upominać lub ignorować - zdecydowanie nie obrażać
wszelkie argumenty typu "mam dysortografię" to bzdura - dlaczego? bo sam mam dysortografie co nie znaczy że do końca życia mam pisać z błędami - rzecz w tym żeby zwracać uwagę typu "nie mruwka tylko mrówka" "nie pszepadło tylko przepadło" itd. itp.
ale zgadzam się z Wirusem w kwestii "wypychania na margines" i obrażania takich ludzi - ma to skutek odwrotny i taka osoba w 90% przypadków raczej odszczeknie coś w stylu "będę pisał jak mi się podoba" bla bla bla
innymi słowy - cała "akcja edukacyjno-uświadamiająca" spłukuje się w kiblu
upominać lub ignorować - zdecydowanie nie obrażać
If you live with apes man, it's hard to be clean
- Shoonay
- Kontakt:
- Felietonik
- Kontakt:
Ten Amigowiec na forum, który robi takie błędy niech odpali sobie na Amidze programik o nazwie: Ortotris

"Co miało być niebem, stało się piekłem." (Mariusz Sieniewicz)
HEJ wejdź tutaj -> http://www.felietonik.glt.pl
HEJ wejdź tutaj -> http://www.felietonik.glt.pl
-
- Zbanowany
- Kontakt:
- Jedi
- Kontakt:
- Jedi
- Kontakt: