A ja znowu o tym Amigowym hd..
Moderator: GTW
- Łysy0800
A ja znowu o tym Amigowym hd..
Czyli moje boje z twardym cd.. Przeczytałem w faq'u i w manualu od UAE, że emulator odczyta amigowego HD, jeśli do emulowanego systemu wrzuce uaehd.device czy coś takiego (nie pamiętam nazwy, nie mam tu UAE żeby podejrzeć). Ale skąd to wziąć? Wtedy prawdziwy amigowy hd będzie widziany przez HDToolbox. I co jeszcze zrobić, żeby emulator korzystał z cd-romu jak z amigowego?
- NoOne
zrobiles plikopartycje czy korzystasz z katalogu? jak masz plikopartycje to odpalasz worbencha z dyskietki i formatyjesz plikopartycje. Mozna ja stworzyc w zakladce harddrives, wpisujesz rozmiar i nazwe. Po zformatowaniu instalujesz WB tylko taki WB bedzie "goły" bez biblotek potrzebnych do odpalania niektórych programów. A juz najprosciej sciągnąc z planetemu gotowy dysk UAEwb.hdf sie chyba nazywa albo workbench3.1.hdf. jak juz sciągniesz i rozpakujesz to dodaj w zakładce harddrives i odpal bez dyskietek
Nie dokonca wiem w czym problem - powiedz cos dokładniej
Nie dokonca wiem w czym problem - powiedz cos dokładniej
- Wirus
- Moderator
wiesz dam Ci dobra rade. Zainstaluj AIAB i skończą się twoje problemy zarówno z cd-romem jak i z dyskiem. Podłączasz dysk amigowy pod pc, wybierasz go w zakładce "add harddrive" i uruchamiasz system aiab i elegancko ci bedzie chodzil zarówno dysk jak i cd-rom w pc tylko przy instalacji musisz kliknac zeby zainstalowal sterownik do cd-romu. Ja korzystam z tej metody i na 100% dziala
powodzenia
powodzenia

- Wirus
- Moderator
sobrze muwiłeś tylko lysy twoim sposobem mialby duzo roboty tylko po to zeby zrzucic dane. Ja mu poradzilem zainstalowanie AIAB bo instalacja jest bardzo krotka i przyjemna a chodzi przeciez tylko to zeby wejsc do workbencha z dodanym dyskiem amigowym. Wydaje mi sie ze nawet gdyby po prostu uruchomil workbencha z dyskietki i by dodal ten dysk amigowy to jush by mu widzialo 

- Łysy0800
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
- Łysy0800
kurcze, nie wiem.. jak sprawdze to napiszę.. i skąd wziąć atapi/ide/scsi.device? bo próbowałem pod os3.5 zainstalować cd-rom, ale wyskakiwało mi- zależnie od dev'a jakiewgo podałem- scsi/atapi device not found.. I faktycznie d katalogu DEVS nie mam tych sterowników i nie wiem skąd je wziąć.. ale spróbuję jeszcze z AIAB (póki co nie wiem o co chodzi, ale na chacie się dowiem
)

- norbi
- Moderator
- Kontakt:
Amiga ma scsi.device w ROM wiec trudno go znalezc na dysku.
W OS3.5 obluga urzedzen zajmuje sie wlasnie ten device, ale to nie wystarczy aby zadziala CDROM. Potrzebny jest jeszcze filesystem np.CacheCDFS do obslugi CDROM.
Odpowiednia moutlista jest doaczona do OS3.5.
A czy ustawieles odpowiednio UNIT dla CDROM w moutlist?
W OS3.5 obluga urzedzen zajmuje sie wlasnie ten device, ale to nie wystarczy aby zadziala CDROM. Potrzebny jest jeszcze filesystem np.CacheCDFS do obslugi CDROM.
Odpowiednia moutlista jest doaczona do OS3.5.
A czy ustawieles odpowiednio UNIT dla CDROM w moutlist?
- Łysy0800
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
- Wirus
- Moderator
- norbi
- Moderator
- Kontakt:
- Wirus
- Moderator
- norbi