A ja znowu o tym Amigowym hd..

Zajrzyj tutaj jeśli masz problemy z emulacją Amigi.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
Łysy0800

A ja znowu o tym Amigowym hd..

Post autor: Łysy0800 »

Czyli moje boje z twardym cd.. Przeczytałem w faq'u i w manualu od UAE, że emulator odczyta amigowego HD, jeśli do emulowanego systemu wrzuce uaehd.device czy coś takiego (nie pamiętam nazwy, nie mam tu UAE żeby podejrzeć). Ale skąd to wziąć? Wtedy prawdziwy amigowy hd będzie widziany przez HDToolbox. I co jeszcze zrobić, żeby emulator korzystał z cd-romu jak z amigowego?
Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

zrobiles plikopartycje czy korzystasz z katalogu? jak masz plikopartycje to odpalasz worbencha z dyskietki i formatyjesz plikopartycje. Mozna ja stworzyc w zakladce harddrives, wpisujesz rozmiar i nazwe. Po zformatowaniu instalujesz WB tylko taki WB bedzie "goły" bez biblotek potrzebnych do odpalania niektórych programów. A juz najprosciej sciągnąc z planetemu gotowy dysk UAEwb.hdf sie chyba nazywa albo workbench3.1.hdf. jak juz sciągniesz i rozpakujesz to dodaj w zakładce harddrives i odpal bez dyskietek
Nie dokonca wiem w czym problem - powiedz cos dokładniej
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

wiesz dam Ci dobra rade. Zainstaluj AIAB i skończą się twoje problemy zarówno z cd-romem jak i z dyskiem. Podłączasz dysk amigowy pod pc, wybierasz go w zakładce "add harddrive" i uruchamiasz system aiab i elegancko ci bedzie chodzil zarówno dysk jak i cd-rom w pc tylko przy instalacji musisz kliknac zeby zainstalowal sterownik do cd-romu. Ja korzystam z tej metody i na 100% dziala

powodzenia :wink:
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
NoOne

Post autor: NoOne »

to ja chyba nie w temacie jestem ;-)
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

sobrze muwiłeś tylko lysy twoim sposobem mialby duzo roboty tylko po to zeby zrzucic dane. Ja mu poradzilem zainstalowanie AIAB bo instalacja jest bardzo krotka i przyjemna a chodzi przeciez tylko to zeby wejsc do workbencha z dodanym dyskiem amigowym. Wydaje mi sie ze nawet gdyby po prostu uruchomil workbencha z dyskietki i by dodal ten dysk amigowy to jush by mu widzialo :)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
Łysy0800

no tak.. spróbuję Waszych sposobnów pod koniec tygodnia.. System mam z katalogu i z plikopart. Jednak pod WB nie ma mojego prawdziwego HD (a w HD toolbox nie ma ani HD ani kat. ani plikopart). Dlatego nie wiem w czym problem..ale poprubuję :wink:
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

A jaki masz DEVICE w pisany w tooltypes HDToolBox. Standardowo jest scsi.device, a winuae korzysta z innego.
Awatar użytkownika
Łysy0800

kurcze, nie wiem.. jak sprawdze to napiszę.. i skąd wziąć atapi/ide/scsi.device? bo próbowałem pod os3.5 zainstalować cd-rom, ale wyskakiwało mi- zależnie od dev'a jakiewgo podałem- scsi/atapi device not found.. I faktycznie d katalogu DEVS nie mam tych sterowników i nie wiem skąd je wziąć.. ale spróbuję jeszcze z AIAB (póki co nie wiem o co chodzi, ale na chacie się dowiem :wink: )
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Amiga ma scsi.device w ROM wiec trudno go znalezc na dysku.
W OS3.5 obluga urzedzen zajmuje sie wlasnie ten device, ale to nie wystarczy aby zadziala CDROM. Potrzebny jest jeszcze filesystem np.CacheCDFS do obslugi CDROM.
Odpowiednia moutlista jest doaczona do OS3.5.
A czy ustawieles odpowiednio UNIT dla CDROM w moutlist?
Awatar użytkownika
Łysy0800

Spoczko, wrzuciłem AIAB i cd-romśmiga bez problemu ;) Niestety, pod AIAB dalej nie ma mojego hd.. Tracę nadzieję, że kiedykolwiek odzyskam te dane:( Radźcie dalej co zrobić- gdzie wejść, co sprawdzić.. Ale i tak pewniedysk jest walnięty..
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Łysy0800 to podeslij mi ten dysk, to go sprawdze i nagram Ci na plytke dane, na ktorych Ci zalezy
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

a ten dysk to na pewno jest dobry. Moze jush nie ma na nim partycji ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Jesli padl RDB na dysku to mozna jeszcze odzyskac dane. Trzeba znac rozmieszczenie partycji. Ale jesli i tego nie pamietasz to i tak mozna odzyskac pliki
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

no wlasnie u mnie czesto wystepuje cos takiego. Amiga zapomina partycje. I musze wtedy znowu w hd-tollboxa wlazic i dokladnie co do 1 mb ustawic partycje tak jak byly, i wtedy znowu sie pojawiaja ;) czasem mnie to naprawde denerwuje :evil:

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

To jesli masz takie przygody, to albo dysk juz siada, albo jakis program "miesza" w RDB.
Jesli chcesz sobie ulatwic sprawe wprowadzania rozlozenia partycji, to polecam program do zgrywania i nagrywania RDB z i na dysk (patrz Aminet)
ODPOWIEDZ