Szachy - gra na forum

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slesz

Szachy - gra na forum

Post autor: Slesz »

Sleszcz pisze:Wpadłem na idiotyczny pomysł (nic nowego ani zaskakującego Razz) zabicia nudy na forum w czasie wakacyjnych okazjonalnych wizyt na forum.
Jak wiadomo większość ludzi się porozjeżdżała i nie odwiedza forum, nieliczni od czasu do czasu zaglądają (nie wszyscy mogą wyjechać itd.).

Do rzeczy
Wymyśliłem nowy topic, ale nie zakładam, bo nie wiem czy wypali.
Otóż pomysł polega na forumowej gry (uwaga uwaga) w SZACHY !
Jak by to miało wyglądać ? Otóż najsampierw zbieramy grupę. Możnaby wykorzystać istniejące, czyli np. "Żniwiarze vs. GTW" ale osób jak już wspomniałem natenczas za mało na to to. Dlatego najpierw umawiamy się kto jest po której stronie i ustalamy "składy" (najlepiej zrobić to uprzednio np. na GG a już gotowe składy opublikować na forum).
Następnie biali zaczynają i dowolny z graczy w grupie białych ma prawo poruszyć się za białych. Ruchy zapisujemy w następującej postaci:
figura pozycja początkowa na pozycja końcowa akcja(opcjonalnie)
Czyli np. biały pionek E2 na E4
odpowiadamy w postaci
biały pionek E2 na E4 czarny pionek E7 na E5
W przypaku bicia dodajemy akcję, czyli na końcu dopisujemy "bicie pionka" lub np. "szach" , "roszada". Służy to przejrzystości gry.

Wiadomo, że nikt z nas raczej nie ma takiego mózgu, żeby mieć całą szachownicę w pamięci itd., nikt nie będzie za każdym razem rekonstruował gry od nowa, żeby dowiedzieć się jaka jest sytuacja i co należałoby eraz zrobić. Dlatego zalecane by było ściągnięcie jakiejś gry szachowej z możliwością zapisu stanu gry itd. Polecam Chessmaster 3000, jest łatwy, działa bez emulacji DOS'owych (pod Windą rusza bez problemu), można zapisywać stan rozgrywki. Chessmaster 3000 możliwy jest do pobrania ze strony staregry (wpiszcie w google, bez trudu można odnaleźć)
Prośba - nie próbujcie generować komputerowo tego, jakie posunięcie będzie najlepsze w następnym ruchu. Gra dużo by na tym straciła.

Taki skromny pomysł, kto jest za niechaj przemówi, może coś z tego będzie ;) :arrow:
W związku z brakiem synchronizacji w pojawianiu się zainteresowanych na GG ogłaszam wstępne motywacyjne składy. W celu ich zmodyfikowania należy zgłosić się do mnie na GG. Jeżeli ktoś nieumieszony na liście także ma ochotę zagrać, również do mnie na GG ;). Także składy będę jeszcze edytował.

Drużyna nr 1 (czarne):
Szoszo, Jedi, Amos

Drużyna nr 2 (białe):
Slesz, martini

(drużyny zostały póki co ustanowione przypadkowo - info z dnia 2005-07-11 17:32)

EDIT 2005-07-11 17:57 Doszedł Szoszo, przepisałem siebie do grupy nr 2, nadal są wolne miejsca w każdej grupie.

EDIT 2005-07-11 19:01 Wirus zbanowany :P :lol: (zrezygnował na rzecz indywidualnych pojedynków)

EDIT 205-07-11 21:44 Pogrubiłem drużyny i opisałem kto kim gra, żeby było w miarę przejrzyście. Nadal istnieje możliwość dołączenia do którejś z grup mimo iż pojedynek już się rozpoczął (martini posunął pionka :P - jak mogłeś martini, biednego pionka tak posunąć :P - Ty perwersie :P )
Ostatnio zmieniony 13 lip 2005, o 13:19 przez Slesz, łącznie zmieniany 3 razy.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Amos
Kontakt:

Post autor: Amos »

das is chamstwo same , mózgoj**y w drużynie 2 , a my takie biedaki :P
Awatar użytkownika
Szoszo

Post autor: Szoszo »

mi tam pasi z amosem i martini rozwalimy was ze tylko echo pójdzie :lol: :lol:
"Na górze stojącej dumnie wśród innych zaśnieżonych gór, niczym w krainie wyśnionej przez elfa. W demonicznych pląsach wiatru, samotnie stał pazur szatana co Ardana zamkiem się zwał."
Awatar użytkownika
martini

Post autor: martini »

Slesz, martini, (wolne miejsce)
mi tam pasi z amosem i martini rozwalimy was ze tylko echo pujdzie
To w której grupie jestem bo się już pogubiłem?

I dlaczego Wirus dostał bana? :wink:
Only Amiga makes it possible :wink: happy owner of A500!
Awatar użytkownika
Szoszo

martini jestes ze mna i z amosem...let's the battle chess begin :twisted:
"Na górze stojącej dumnie wśród innych zaśnieżonych gór, niczym w krainie wyśnionej przez elfa. W demonicznych pląsach wiatru, samotnie stał pazur szatana co Ardana zamkiem się zwał."
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

martini pisze:dlaczego Wirus dostał bana? :wink:
zrezygnowałem z takiej gry. Rozgrywka grupowa tym bardziej, że będzie w formie postów mnie nie pociąga. Ja bym się najchętniej z każdym zmierzył indywidualnie. W turnieju.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2005, o 19:37 przez Wirus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
martini

Cool no klasyczne otwarcie E2 - E4

Czekamy na response! A kto jest w teamie nr. 2 ?

Gorąca prośba do playerów :wink: nie używajmy "pomocy" bo się z tego zrobią zawody programów szachowych...czyli kto ma nowszego chessmastera :wink:

Ja na przykład zarzuciłem szachownicą na biurko więc nie korzystam z programów nawet do zapisu partii.
Awatar użytkownika
Szoszo

dajcie linka do jakis biednych szachow tylko zeby pola byly opdpisane najlpiej :D
Awatar użytkownika
martini

@ Slesz - fachowo piona a nie pionka 8) a więc jesteśmy jeden team - mi pasuje!
@ Szoszo - Slesz podawał przecież linka do chessmastera - poszukaj pod koniec topicu - "offtopic"
@ Szanowni adwersarze - gramy panowie, gramy!
Amos
Kontakt:

Post autor: Amos »

ja mam chessmastera 10 plus mózgopack ala amiga.elbi :P
Awatar użytkownika
Szoszo

ee ja tam jade na battle chess :D bo chociasz mi sie szachu ruszaja :lol: a ja to tak lubie :roll: :oops: :lol:

a jak cos to mozna stad pobrac szachownice http://www.szachy.szczecin.pl/modules/s ... ownica.png zeby ustalac sobie ruchy i wiedziec na jakie pole :)
Awatar użytkownika
martini

A zegar tyka... :wink:
Awatar użytkownika
Szoszo

widze ze ekipa juz jest wiec kiedy zaczynamy ELBI BATTLE CHESS :twisted: juz sie nie moge doczekac :roll:

niechaj wiec nastepny post bedzie ruchem CZARNYCH bo jak widzialem BIALI juz zaczeli :D
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Nie wiem czy wiesz, ale należysz do czarnych i jesteś jedną z osób, które mają możliwość poruszenia się czarnymi.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Szoszo

wim wim ale nie obgadalismy z druzyna jaki ruch :lol:
ODPOWIEDZ