W związku z brakiem synchronizacji w pojawianiu się zainteresowanych na GG ogłaszam wstępne motywacyjne składy. W celu ich zmodyfikowania należy zgłosić się do mnie na GG. Jeżeli ktoś nieumieszony na liście także ma ochotę zagrać, również do mnie na GGSleszcz pisze:Wpadłem na idiotyczny pomysł (nic nowego ani zaskakującego Razz) zabicia nudy na forum w czasie wakacyjnych okazjonalnych wizyt na forum.
Jak wiadomo większość ludzi się porozjeżdżała i nie odwiedza forum, nieliczni od czasu do czasu zaglądają (nie wszyscy mogą wyjechać itd.).
Do rzeczy
Wymyśliłem nowy topic, ale nie zakładam, bo nie wiem czy wypali.
Otóż pomysł polega na forumowej gry (uwaga uwaga) w SZACHY !
Jak by to miało wyglądać ? Otóż najsampierw zbieramy grupę. Możnaby wykorzystać istniejące, czyli np. "Żniwiarze vs. GTW" ale osób jak już wspomniałem natenczas za mało na to to. Dlatego najpierw umawiamy się kto jest po której stronie i ustalamy "składy" (najlepiej zrobić to uprzednio np. na GG a już gotowe składy opublikować na forum).
Następnie biali zaczynają i dowolny z graczy w grupie białych ma prawo poruszyć się za białych. Ruchy zapisujemy w następującej postaci:
figura pozycja początkowa na pozycja końcowa akcja(opcjonalnie)
Czyli np. biały pionek E2 na E4
odpowiadamy w postaci
biały pionek E2 na E4 czarny pionek E7 na E5
W przypaku bicia dodajemy akcję, czyli na końcu dopisujemy "bicie pionka" lub np. "szach" , "roszada". Służy to przejrzystości gry.
Wiadomo, że nikt z nas raczej nie ma takiego mózgu, żeby mieć całą szachownicę w pamięci itd., nikt nie będzie za każdym razem rekonstruował gry od nowa, żeby dowiedzieć się jaka jest sytuacja i co należałoby eraz zrobić. Dlatego zalecane by było ściągnięcie jakiejś gry szachowej z możliwością zapisu stanu gry itd. Polecam Chessmaster 3000, jest łatwy, działa bez emulacji DOS'owych (pod Windą rusza bez problemu), można zapisywać stan rozgrywki. Chessmaster 3000 możliwy jest do pobrania ze strony staregry (wpiszcie w google, bez trudu można odnaleźć)
Prośba - nie próbujcie generować komputerowo tego, jakie posunięcie będzie najlepsze w następnym ruchu. Gra dużo by na tym straciła.
Taki skromny pomysł, kto jest za niechaj przemówi, może coś z tego będzie![]()
![]()

Drużyna nr 1 (czarne):
Szoszo, Jedi, Amos
Drużyna nr 2 (białe):
Slesz, martini
(drużyny zostały póki co ustanowione przypadkowo - info z dnia 2005-07-11 17:32)
EDIT 2005-07-11 17:57 Doszedł Szoszo, przepisałem siebie do grupy nr 2, nadal są wolne miejsca w każdej grupie.
EDIT 2005-07-11 19:01 Wirus zbanowany

EDIT 205-07-11 21:44 Pogrubiłem drużyny i opisałem kto kim gra, żeby było w miarę przejrzyście. Nadal istnieje możliwość dołączenia do którejś z grup mimo iż pojedynek już się rozpoczął (martini posunął pionka