AMIGA 500... KONSOLA CZY KOMPUTER?
Moderator: GTW
- disconnect
AMIGA 500... KONSOLA CZY KOMPUTER?
witam państwa, zajmiemy się dziś zagadnieniem: amiga 500 - konsola czy komputer, istnieją 2 propozycje:
1) KOMPUTER - bo ma klawiaturę, programy użytkowe i możliwość rozbudowy (dysk, dodatkowa pamięć)
2) KONSOLA - bo gry nie wymagają ciągłej rozbudowy, wykorzystują 100% możliwości amigi, genialne pomysły, hity psygnosis i niechęć użytkowników do pc
bardzo jestem ciekaw państwa sugestii na ten temat, ja osobiście obstaję za propozycją nr 2, a za przykład podam fakt, iż po "śmierci" amigi 90% jej użytkowników przesiadla się na psx-a (niechęć do pc i szacunek dla psygnosis - WIPEOUT i DESTRUCTION DERBY)
dziękuje państwu...
1) KOMPUTER - bo ma klawiaturę, programy użytkowe i możliwość rozbudowy (dysk, dodatkowa pamięć)
2) KONSOLA - bo gry nie wymagają ciągłej rozbudowy, wykorzystują 100% możliwości amigi, genialne pomysły, hity psygnosis i niechęć użytkowników do pc
bardzo jestem ciekaw państwa sugestii na ten temat, ja osobiście obstaję za propozycją nr 2, a za przykład podam fakt, iż po "śmierci" amigi 90% jej użytkowników przesiadla się na psx-a (niechęć do pc i szacunek dla psygnosis - WIPEOUT i DESTRUCTION DERBY)
dziękuje państwu...
...a wiesz że Mikołaj został superbohaterem?
-
- Kontakt:
Cóż za głupie pytanie , oczywiście że komputer , przełom w dziedzinie komputerów domowych , zapoczątkowała to A1000 ale nie była dostępna tak jak a500 , a przecież a500 to to samo co a600 czy a1200 tylko porównywalne dziś do P4 2Ghz i Celeron 433 (prościej chyba się nie da
) a przecież to i to to komputery tej samej klasy...

- Slesz
Re: AMIGA 500... KONSOLA CZY KOMPUTER?
Komputer. Twoja teoria bierze się zapewne z tego, że większość Amig nie miała twardego dysku, gry nie potrzebowały instalacji i nie wymagały systemu operacyjnego itd. To raczej wada współczesnych komputerów (a może konieczność wynikająca z postępu ?). Tak czy inaczej Amiga 500 to zdezydowanie komputer z racji tego, że jego architektura jest stosunkowo otwarta (może nie tak jak współczesne PC ale jest). Konsola ma zamkniętą architekturę podporządkowaną głównie grom. Myślę, że to podstawowy element odróżniający komputer od konsoli.disconnect pisze:bardzo jestem ciekaw państwa sugestii na ten temat, ja osobiście obstaję za propozycją nr 2, a za przykład podam fakt, iż po "śmierci" amigi 90% jej użytkowników przesiadla się na psx-a (niechęć do pc i szacunek dla psygnosis - WIPEOUT i DESTRUCTION DERBY)
dziękuje państwu...
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- disconnect
go, dizzy, go!
hm.. a mi wydaje się że amiga 500 też ma zamkniętą strukturę, podporządkowaną GŁÓWNIE grom, każda konsola posiada w swojej bibliotece programy do tworzenia muzyki, do każdej też można dokupić klawiaturę, kontroler dysku twardego, czy dodatkową pamięć (pod postacią chociażby wiekszej karty pamięci - z której też można odpalać gry, czy zwiększającą po prostu możliwości graficzne (vide Expansion Pak do Nintendo 64 zwiększający o 4 mega ram). amiga była cudowna przedewszystkim dzięki grom, a z nazwą amiga każdy kojarzy właśnie 500-tkę. możliwości rozbudowy amigi jak i konsol są naprawde bardzo zbliżone, jedyną różnica może być tylko oficjalność takich rozwiązań (w wypadku amigi) i underground (w wypadku konsol), jednak nie zmieni to faktu, że dla "konsolowców" 500-tka będzie konsolą a nie komputerem.
-
- Kontakt:
- Slesz
Zgodze się co najwyżej z tym, że obecnie konsole coraz bardziej upodabniają się do komputerów, ale nigdy nie patrzałbym na to w drugą stronę.
Poza tym porównujesz sprzęt stosunkowo stary do konsol na pewno o wiele nowszych. Za czasów Amigi 500 rządziły NES, SNES i Gameboy...
Poza tym porównujesz sprzęt stosunkowo stary do konsol na pewno o wiele nowszych. Za czasów Amigi 500 rządziły NES, SNES i Gameboy...
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
- Wirus
- Moderator
myślę, że niepotrzebnie wypowiadasz się w imieniu całego społeczeństwa, bo wiadomo, że nie "każdy" kojarzy amigę z 500 i nie wszyscy konsolowcy uważają A500 za konsole.
Różnica między konsolam a komputerami jest taka, że konsole są tworzone głównie dla graczy i nacisk konstruktorów jest na to, żeby w bardzo łatwy sposób każdy mógł uruchomić gry. Stąd najczęściej w standardowym wyposażeniu są cd-romy, sloty na kardridże itp.
Komputery zaś mają w standardzie klawiatury, są budowane z myślą o rozbudowywaniu i mają o wiele większe możliwości dopieszczania niż konsole. Z tym, że są trudniejsze w użytkowaniu i na pewno dla wielu osób są bardzo skomplikowane
Dla mnie jedynymi amigami, które nazwałbym konsolami są CD32 i CDTV chociaż CDTV to komputer i konsola w jednym. Ale w żyiu nie nazwałbym A500 konsolą jak i bardzo duże grono amigowców co z pewnością będzie wyraźnie widać po wyniku ankiety
Różnica między konsolam a komputerami jest taka, że konsole są tworzone głównie dla graczy i nacisk konstruktorów jest na to, żeby w bardzo łatwy sposób każdy mógł uruchomić gry. Stąd najczęściej w standardowym wyposażeniu są cd-romy, sloty na kardridże itp.
Komputery zaś mają w standardzie klawiatury, są budowane z myślą o rozbudowywaniu i mają o wiele większe możliwości dopieszczania niż konsole. Z tym, że są trudniejsze w użytkowaniu i na pewno dla wielu osób są bardzo skomplikowane
Dla mnie jedynymi amigami, które nazwałbym konsolami są CD32 i CDTV chociaż CDTV to komputer i konsola w jednym. Ale w żyiu nie nazwałbym A500 konsolą jak i bardzo duże grono amigowców co z pewnością będzie wyraźnie widać po wyniku ankiety
- disconnect
nazywam się milion... :)
slesz napisał: "porównujesz sprzęt stosunkowo stary do konsol na pewno o wiele nowszych. Za czasów Amigi 500 rządziły NES, SNES i Gameboy"
przcież to nie ma znaczenia jaki sprzęt porównuję,po prostu amiga wcześniej na to pozwalała a zamnknięta na świat japonia dopiero później to dostrzegła:)
wirus napisał: "że nie "każdy" kojarzy amigę z 500 i nie wszyscy konsolowcy uważają A500 za konsole"
zdecydowana większość - właśnie tak, być może jestem jedynym konsolowcem na tym forum
, ale dowody na to co napisałem można znaleźć chociażby w prestiżowych pismach konsolowych (neo+, psxe), w których nawet do dzisiaj pojawiają się recenzje gier na amigę 500 (ostatnio był walker), a porównaj sobie że w gazetach "typowo" komputerowych amiga jest praktycznie niezauważana.
wirus napisał: "Różnica między konsolam a komputerami jest taka, że konsole są tworzone głównie dla graczy i nacisk konstruktorów jest na to, żeby w bardzo łatwy sposób każdy mógł uruchomić gry"
a trudno uruchomić grę z amigi? przecież nawet os się nie włącza (i nie zaśmieca pamięci - jak w konsoli:) wkładasz dyskietkę i grasz! amiga też została stworzona głównie pod gry (jak większość komuterów w tamtych czasach (atari,commodore).
wirus napisał: "Komputery zaś mają w standardzie klawiatury, są budowane z myślą o rozbudowywaniu i mają o wiele większe możliwości dopieszczania niż konsole. Z tym, że są trudniejsze w użytkowaniu i na pewno dla wielu osób są bardzo skomplikowane"
konsole też posiadają klawiatury, amigi miały pady (pasowały do 500), tworząc 500 nikt nie sądził że będzie ona rozbudowywana w sposób raczej underground-owy (przez podmienianie procesorów, przelutowywanie pamięci, zminę kickstartu, itp), przypominam że każdą konsolę da się w podobny sposób rozbudować. amiga trudna w użytkowaniu? dla kogoś kto na niej nie gra - napewno
wirus napisał: "w żyiu nie nazwałbym A500 konsolą jak i bardzo duże grono amigowców co z pewnością będzie wyraźnie widać po wyniku ankiety"
dlaczego? bo zdecydowana większość tego forum albo wciąż używa rozbudowanych amig 1200 (co widać po poście: "kto jaką amigę posiada?") lub po prostu przesiadła sie na pc. podejrzewam że robiąc tą ankietę na innej stronie tematycznej osiągnąłbym inne wyniki, ale przecież nie o to chodzi, zeby na silę coś udowodnić, prawda?
wypowiadam się w imieniu konsolowców (świadomie lub nie - to samo przychodzi:) ponieważ (będąc jednym z nich) uważam, że 500 to konsola (oczywiście mając na myśli strukturę: a-500 -> psx (i na tym koniec
i oczywiście nintendo idące własnymi ścieżkami
), ale wasze zdanie też rozumiem, ważne zeby każdy miał amigę, prawda? 
szacuneczek...
przcież to nie ma znaczenia jaki sprzęt porównuję,po prostu amiga wcześniej na to pozwalała a zamnknięta na świat japonia dopiero później to dostrzegła:)
wirus napisał: "że nie "każdy" kojarzy amigę z 500 i nie wszyscy konsolowcy uważają A500 za konsole"
zdecydowana większość - właśnie tak, być może jestem jedynym konsolowcem na tym forum

wirus napisał: "Różnica między konsolam a komputerami jest taka, że konsole są tworzone głównie dla graczy i nacisk konstruktorów jest na to, żeby w bardzo łatwy sposób każdy mógł uruchomić gry"
a trudno uruchomić grę z amigi? przecież nawet os się nie włącza (i nie zaśmieca pamięci - jak w konsoli:) wkładasz dyskietkę i grasz! amiga też została stworzona głównie pod gry (jak większość komuterów w tamtych czasach (atari,commodore).
wirus napisał: "Komputery zaś mają w standardzie klawiatury, są budowane z myślą o rozbudowywaniu i mają o wiele większe możliwości dopieszczania niż konsole. Z tym, że są trudniejsze w użytkowaniu i na pewno dla wielu osób są bardzo skomplikowane"
konsole też posiadają klawiatury, amigi miały pady (pasowały do 500), tworząc 500 nikt nie sądził że będzie ona rozbudowywana w sposób raczej underground-owy (przez podmienianie procesorów, przelutowywanie pamięci, zminę kickstartu, itp), przypominam że każdą konsolę da się w podobny sposób rozbudować. amiga trudna w użytkowaniu? dla kogoś kto na niej nie gra - napewno

wirus napisał: "w żyiu nie nazwałbym A500 konsolą jak i bardzo duże grono amigowców co z pewnością będzie wyraźnie widać po wyniku ankiety"
dlaczego? bo zdecydowana większość tego forum albo wciąż używa rozbudowanych amig 1200 (co widać po poście: "kto jaką amigę posiada?") lub po prostu przesiadła sie na pc. podejrzewam że robiąc tą ankietę na innej stronie tematycznej osiągnąłbym inne wyniki, ale przecież nie o to chodzi, zeby na silę coś udowodnić, prawda?

wypowiadam się w imieniu konsolowców (świadomie lub nie - to samo przychodzi:) ponieważ (będąc jednym z nich) uważam, że 500 to konsola (oczywiście mając na myśli strukturę: a-500 -> psx (i na tym koniec

szacuneczek...
- Slesz
Re: nazywam się milion... :)
No to raczej nie w moim imieniudisconnect pisze:wypowiadam się w imieniu konsolowców (świadomie lub nie - to samo przychodzi:) ponieważ (będąc jednym z nich) uważam, że 500 to konsola (oczywiście mając na myśli strukturę: a-500 -> psx (i na tym konieci oczywiście nintendo idące własnymi ścieżkami
), ale wasze zdanie też rozumiem, ważne zeby każdy miał amigę, prawda?
szacuneczek...

Mam od kilku lat PSX'a, dawno temu miałem Ami 600, teraz gram na Play'u a kompa mam do filmów, wypalingu i netu. Czytałem przez bardzo długi okres czasu Neo+ i PE (...) Mimo to jakoś nie czuję przynależności do grupy "konsolowców uważających Amigę 500 za konsolę". Owszem, Amiga 500 posiadała zalety konsol ale na pewno konsolą nie była. (Napisz list o tym do PE to pewnikiem będziesz debilem miesiąca - bez urazy

Nie do końca chyba zrozumiałeś wypowiedź Wirusa. Amiga nie miała zamkniętej struktury designowanej tylko pod kątem gier. Gdyby tak było zapewne uciągałaby o wiele lepszą grafikę w grach itd. To, że nie potrzebujesz OS do odpalenia niektórych gier czy programów to raczej wada dzisiejszych komputerów PC (które stały się - o zgrozo - jedynym sprzętem mianowanym jako komputer) niż prokonsolowa zaleta Amigi.disconnect pisze:wirus napisał: "Różnica między konsolam a komputerami jest taka, że konsole są tworzone głównie dla graczy i nacisk konstruktorów jest na to, żeby w bardzo łatwy sposób każdy mógł uruchomić gry"
Poza tym MYŚL autorów (widoczna w strukturze sprżetu) nie była "konsolowa".
W zasadzie nie wiem jak mam dalej tłumaczyć, skoro nie próbujesz odpierać wszystkich argumentów z poprzednich postów (omijając te co mniej wygodne)...
Na konsoli są programy (skromne, bo skromne ale są).
Można nawet tworzyć gry (Yaroze) - ale to są wyjątki zbliżające konsole do komputerów.
Na Amidze łatwo odpala się gry - to jedyny argument na którym się opierasz i jedyne słuszne podobieństwo, które wcale nie kwalifikuje Amigi do konsol.
(hm, mam wrażenie, że trochę mało składnie to napisałem, ale mam niemały ból mózgoczaszki w tej chwili, choroba nie drużba czy jakoś tak

peace
- kendziur
- disconnect
_\|/_
hm... a może pytanie powinno brzmieć: czy a-500 MOŻNA traktować jak konsolę?...
slesz, polecam PIKMIN-y (jak masz GCN)
slesz, polecam PIKMIN-y (jak masz GCN)

- Slesz
Nie mam GCN, ale gdbym miał to wolałbym wszystkie remake'i RE 
(chociaż Pikmin to klasa sama w sobie, w końcu od "papcia Maria"
)
Mam wysłużonego szaraczka, czasami na PS2 przytrafi się okazja pograć (ale niestety swojej nie mam).
Jak widać po wynikach ankiety wiekszość uważa Amigę 500 za komputer, a z tego co wiem jest tu trochę konsolowców, którzy nawet po stronie Ami 500 - komputera się wypowiadali
(a przynajmniej minimalną wiedze na ten temat wykazują
)
Były ploty o remake'u Final Fantasy 7 na GCN i cosik ucichło. Pewno już nic z tego nie będzie. A, co disconnect, masz GCN ?

(chociaż Pikmin to klasa sama w sobie, w końcu od "papcia Maria"

Mam wysłużonego szaraczka, czasami na PS2 przytrafi się okazja pograć (ale niestety swojej nie mam).
Jak widać po wynikach ankiety wiekszość uważa Amigę 500 za komputer, a z tego co wiem jest tu trochę konsolowców, którzy nawet po stronie Ami 500 - komputera się wypowiadali

Były ploty o remake'u Final Fantasy 7 na GCN i cosik ucichło. Pewno już nic z tego nie będzie. A, co disconnect, masz GCN ?
- disconnect
k.....e
mam gcn, snes-a i advance-a, wcześnej ps2, ale to był syf (nie ma jak czekać na killzone i rozczarować się), DMC był baaardzo dobry (marionetki rulez:), co do FF7 - słyszałem tylko o tpp na podstawie siódemki (w roli głównej vincent) ale ostatnio coś o tym cicho (wiem że remake ocarina of time ma wyjść). remake residenta (jedynki) mam i mimo iż ma 3 lata to po prostu masakruje, szkoda że nie ma remake 2 i 3 (pewnie grałeś w veronica?)
ostatnio czekam na STARCRAFT: GHOST (ma wyjść w 1 kwartale 2006)
acha... no i nie ma jak METROID PRIME
tylko trochę szkoda że burnout-a 3 nie ma
grałem na ps2 i łeb urywa, ale 2-ójka tej jest świetna (bardziej techniczna i mniej arcade-owa)
oczywiście FFTactics przeszedłeś?
ostatnio czekam na STARCRAFT: GHOST (ma wyjść w 1 kwartale 2006)
acha... no i nie ma jak METROID PRIME

tylko trochę szkoda że burnout-a 3 nie ma

oczywiście FFTactics przeszedłeś?

- Slesz
Po kolei: Wiem, że to może profanacja, ale FF7 nie skończyłem. Mam od jakiegoś czasu (chciałem nadrobić zaległości i emuparadise mi się przydał
) ale nie mam czasu skończyć. A czas najwyższy, bo to przecieź obowiązkowy tytuł.
A myślałem, że remaki wyszły do wszystkich Residentów
Najwidoczniej jestem na bakier jeśli chodzi o GCN.
Starcraft: Ghost. Wiesz, niby Blizzard ale podobno nie ma na co czekać :/ (a też się trochę nastawiłem).
RE: Code Veronica grałem, ale u kumpla nieiwiele, a to nie to samo co przechodzenie całej gry samemu.
FFTactics przeszedłem i gra wydawała mi się stosunkowo trudna dopóki nie dostałem Orlandu. Ten koleś jest po prostu przegięty. Vagrant Story (nieformalna kontynuacja FFT od tych samych autorów, można znaleźć przedmioty takie jak "Agrias Balm" gdzie w opisie mamy drobny opis kim był Agrias itd.) było lepsze, bardziej mi się spodobało, a Sydney to jedna z moich ulubionych postaci (obok m.in. Logana i Vegety
)
Ale tak naprawdę jedyny tytuł jaki chciałbym ukończyć w pełni to w końcu Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Przeszedłem do The End (taki boss
) i musiałem oddać konsolę. Temat o Metal Gear Solid możesz znaleźć w osobnym topicu.
A Amiga 500 to nie konsola

A myślałem, że remaki wyszły do wszystkich Residentów

Starcraft: Ghost. Wiesz, niby Blizzard ale podobno nie ma na co czekać :/ (a też się trochę nastawiłem).
RE: Code Veronica grałem, ale u kumpla nieiwiele, a to nie to samo co przechodzenie całej gry samemu.
FFTactics przeszedłem i gra wydawała mi się stosunkowo trudna dopóki nie dostałem Orlandu. Ten koleś jest po prostu przegięty. Vagrant Story (nieformalna kontynuacja FFT od tych samych autorów, można znaleźć przedmioty takie jak "Agrias Balm" gdzie w opisie mamy drobny opis kim był Agrias itd.) było lepsze, bardziej mi się spodobało, a Sydney to jedna z moich ulubionych postaci (obok m.in. Logana i Vegety

Ale tak naprawdę jedyny tytuł jaki chciałbym ukończyć w pełni to w końcu Metal Gear Solid 3: Snake Eater. Przeszedłem do The End (taki boss

A Amiga 500 to nie konsola

-