Chciałbym sobie zrobić domowe winko. Nie wiem tylko jak się do tego zabrać. Mam odpowiednie naczynie z profesjonalną rurką
Domowe winko :)
Moderator: GTW
- !Gregor!
- Posty: 720
- Rejestracja: 3 maja 2003, o 17:13
- Lokalizacja: Kraków
Domowe winko :)
Witam.
Chciałbym sobie zrobić domowe winko. Nie wiem tylko jak się do tego zabrać. Mam odpowiednie naczynie z profesjonalną rurką
. Wiem,że trzeba tam dodać drożdże i cukier, ale nie wiem jak i w jakiej proporcji
. Zna ktoś może jakiś prosty przepis?
Chciałbym sobie zrobić domowe winko. Nie wiem tylko jak się do tego zabrać. Mam odpowiednie naczynie z profesjonalną rurką
S.E.G.A RULES 

- Jedi
- Posty: 1572
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 17:47
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Kontakt:
- BadMojo
- Posty: 986
- Rejestracja: 17 lis 2003, o 22:27
- Lokalizacja: Łódź
- Jedi
- Posty: 1572
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 17:47
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Kontakt:
- Jedi
- Posty: 1572
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 17:47
- Lokalizacja: Wałbrzych
- Kontakt:
- kendziur
- Posty: 442
- Rejestracja: 4 lip 2005, o 22:11
- Lokalizacja: Out Of The Silent Planet
Sam proces może się wydać fe, ale ok.
Składniki:
Lech (5.2%)
Specjal (5.7%
Pół bułki
Sok pomarańczowy
Ok, to najpierw miesza się Lecha ze Specem(tak, żeby Speca było więcej niż Lecha) dodaje się tak pół bułki/całą (w zależnościile bimbru chcesz mieć), na koniec wlewa się trochę soku pomarańczowego(lub innego, chociaż nie polecam). Pozostawić w hermetycznym opakowaniu(w moim przypadku Wąski użył butelki po wódce z szyjką zawiniętą w reklamowkę)na pół godziny od czasu do czasu wstrząsając w celu uzyskania (w miarę)jednolitego płynu. Fermentacja trwa 30 minut. Pić w czasie od 30 do 45 minut od zamknięcia. Może na to nie wygląda, ale jest jami!
OSTRZEGAM!
Daje mocno po głowie
Składniki:
Lech (5.2%)
Specjal (5.7%
Pół bułki
Sok pomarańczowy
Ok, to najpierw miesza się Lecha ze Specem(tak, żeby Speca było więcej niż Lecha) dodaje się tak pół bułki/całą (w zależnościile bimbru chcesz mieć), na koniec wlewa się trochę soku pomarańczowego(lub innego, chociaż nie polecam). Pozostawić w hermetycznym opakowaniu(w moim przypadku Wąski użył butelki po wódce z szyjką zawiniętą w reklamowkę)na pół godziny od czasu do czasu wstrząsając w celu uzyskania (w miarę)jednolitego płynu. Fermentacja trwa 30 minut. Pić w czasie od 30 do 45 minut od zamknięcia. Może na to nie wygląda, ale jest jami!
OSTRZEGAM!
Daje mocno po głowie
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!