Witam.
Chciałbym sobie zrobić domowe winko. Nie wiem tylko jak się do tego zabrać. Mam odpowiednie naczynie z profesjonalną rurką . Wiem,że trzeba tam dodać drożdże i cukier, ale nie wiem jak i w jakiej proporcji . Zna ktoś może jakiś prosty przepis?
Pogoogluj troszkę...znajdziesz sporo "przepisów" . Jednak z winkiem to nie jest takie hop siup...zrobisz coś źle i albon Ci balon huknie albo w najgorszym wypadku napijesz się troszkę metanolku . Także przed przystąpnieniem do sporządzania piekielnej mikstury radzę zasięgnąć wiedzy...
Składniki:
Lech (5.2%)
Specjal (5.7%
Pół bułki
Sok pomarańczowy
Ok, to najpierw miesza się Lecha ze Specem(tak, żeby Speca było więcej niż Lecha) dodaje się tak pół bułki/całą (w zależnościile bimbru chcesz mieć), na koniec wlewa się trochę soku pomarańczowego(lub innego, chociaż nie polecam). Pozostawić w hermetycznym opakowaniu(w moim przypadku Wąski użył butelki po wódce z szyjką zawiniętą w reklamowkę)na pół godziny od czasu do czasu wstrząsając w celu uzyskania (w miarę)jednolitego płynu. Fermentacja trwa 30 minut. Pić w czasie od 30 do 45 minut od zamknięcia. Może na to nie wygląda, ale jest jami!
OSTRZEGAM!
Daje mocno po głowie
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!