Próbowałem zainstalować Vistę:
1. W biosie ustawiłem bootowanie z dvd, po zainstalowaniu "początku" i przy pierwszym ponownym uruchomieniu kompa Vista zdychała, trochę trwało, zanim złapałem, że w biosie KONIECZNIE musi być w "boot priority" najpierw napęd optyczny, potem twardy (inaczej nici z dalszej instalacji) - wymuszono na mnie coś, czego akurat nie lubię - bootowanie z biosie lubię mieć ustawione na jedno urządzenie.
2. Po zainstalowaniu pierwsze wrażenie - ikony chyba dla ślepych, bo takie płachty, trochę trwało, zanim to "coś" dostosowałem do moich standardów, czyli klasyczny Win bez żadnych pierdół (ten zegar na pasku zadań

prawie jak Flavor Flav! Co za syf).
3. Instalacja sterów: durne pytania, durne komunikaty o braku "czegośtam" (certyfikatu?), nawet nie chciało mi się tego czytać.
4. Instalacja sterów od grafy: okazuje się, że Vista nie "lubi" monitorów CRT, bo po instalacji sterów od grafy, monitor zwyczajnie się wyłączył. Małomiękki zmusza mnie do kupna LCD, których akurat też nie cierpię.
5. Co bym zrobił, gdybym TO kupił? Zostało by tylko się pociąć, a potem obrobić coś albo kogoś, żeby była kasa na chłam LCD.
6. I na tym koniec, format i powrót do XP.
7. Jakbym chciał kiedyś jeszcze zainstalować Vistę, to niech ktoś mnie w d. kopnie.
Tak przy okazji, jest jakiś na to sposób? Żeby monitor CRT działał pod Vistą? Pytam z ciekawości, nie chcę tego szukać, ani się tym zajmować, na samą myśl o Viście mnie mdli.
EDIT:
Na stronie pomocy technicznej Visty, no k.wa, to mi pomogli
"Monitory CRT często są bardziej podatne na zakłócenia zewnętrzne niż monitory LCD. Zakłócenia mogą być powodowane przez urządzenia transmitujące informacje za pośrednictwem częstotliwości radiowych (np. niania elektroniczna lub CB radio) lub urządzenia generujące pola magnetyczne (np. silnik wentylatora elektrycznego), a nawet przez zwój kabli zasilających znajdujący się na monitorze lub w jego pobliżu.
Sygnały radiowe mogą zakłócać sygnał między komputerem a monitorem, a w niektórych przypadkach mogą powodować wyświetlanie linii poziomych oraz innych zakłóceń. Aby zredukować zakłócenia, należy odsunąć urządzenie korzystające z fal radiowych od komputera lub odsunąć komputer i monitor od tego urządzenia.
Ruchome pola magnetyczne (np. wywołane działaniem silnika elektrycznego) w pobliżu monitora CRT mogą powodować migotanie obrazu. Statyczne pole magnetyczne (np. generowane przez głośniki komputerowe) może spowodować przesunięcia kolorów lub wyświetlanie nieprawidłowych kolorów w obszarze pola magnetycznego. Przesunięcie kolorów jest spowodowane przez namagnetyzowanie części ekranu. Czasami przesunięcie kolorów pozostaje nadal obecne nawet po usunięciu źródła pola magnetycznego. Przesunięcie kolorów można zlikwidować lub zmniejszyć, korzystając z opcji rozmagnesowania dostępnej w przypadku większości monitorów. Większość nowszych monitorów jest rozmagnesowywana automatycznie po włączeniu, podczas gdy w przypadku starych trzeba to robić ręcznie. Większość monitorów ma przycisk lub opcję menu umożliwiającą ręczne rozmagnesowanie. Rozmagnesowanie monitora powoduje rozmagnesowanie wnętrza monitora i zlikwidowanie przesunięcia kolorów. Jeśli jednak monitor znajduje się w polu magnetycznym za długo, rozmagnesowanie nie zlikwiduje przesunięcia i monitor będzie trzeba naprawić lub wymienić. "
ASUS M4A77TD PRO, PhenomII X4 955, ASUS 285 1GB 512bit, 4GB RAM DDR3 Kingston 1,6GHz, HDD's 1TB/320GB, Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer, Tagan BZ 700W, w: NZXT Apollo.
A1200 Tower, Kick 3.1, Apollo 1240, 16 MB RAM, HDD 500 MB