GRA STRATEGICZNA

W tym miejscu piszemy o grach w które graliśmy dawno temu, a tytuł wyleciał z pamięci. Jeśli dokładnie opiszesz grę, to możesz liczyć na przypomnienie tytułu.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
melo

GRA STRATEGICZNA

Post autor: melo »

O rany totalnie nie wiem jak ją opisać... Gra strategiczna, chodziło się cały czas jakimś oddziałem, wchodziło do miast i kupowało różne rzeczy.... pamiętam, że oddziały się kupowało w "park" i były takie jak human, elf itp... W karczmie można było zagrać w oczko. W miastach nad wodą można było wejść do portu, płynąć statkiem... W czasie gry mogły cię zaatakować różne narody, można było zaatakować jakieś miasto i chyba przejąć, lub zbudować własne(nie wiem, bo nigdy mi się to nie udało :wink: ). Gra była bodajże na jednej dyskietce(nie jestem pewien).

Teraz druga gra, też strategiczna. Oddziały miało się na planszy, obok której stali gracze... każdy oddział miał swego bohatera, a gdy jakiś żołnierz zginął, leciał do góry w postaci aniołka..... Na razie pamiętam tylko to :cry: .
Nawet najlepsza gierka z pc nie może się porównywać z amigową - to po prostu co innego...
Awatar użytkownika
Drakkar

Re: gra strategiczna

Post autor: Drakkar »

Co do tej pierwszej strategii to nie wiem (sam chciałbym wiedzieć, bo z twojego opisu wynika, że musi być fajna).

Co do drugiej to jest to na 99%: PowerMonger (nie wiem czy pisze się razem czy oddzielnie, chyba razem :wink: )
Heavy Metal Is The Law
Awatar użytkownika
melo

thx

Dzięki wielkie Drakkar :D :D :D

Jeszcze tylko jakby ktoś umiał znaleźć tę pierwszą grę.....
Nawet najlepsza gierka z pc nie może się porównywać z amigową - to po prostu co innego...
pcisz

strategia

Post autor: pcisz »

funturatum
Awatar użytkownika
melo

help me

nie wiem, czy to jest "funturatum", nazwa jakby taka odległa, nieznana mi... w tamtym tytule bylo cos z "lordem" z "realmem" czy cos w tym stylu(a moze mi sie tylko wydaje :wink: - ale na pewno nie jest to Lords of the Realms :D ) W każdym razie chciałem sprawdzić te funturatum, ale nie chce mi sie odpalic na WinUAE...

dodane po chwili: jednak sie odpaliło(na kicku 3.0), ale to zdecydowanie nie to.
Awatar użytkownika
melo

kolejna wskazowka

Kurczę, ale mi zależy na tej grze :D Podam więc kolejną wskazówkę, przypomniało mi się, że bitwy były prowadzone w następujący sposób: ok 75% ekranu to opcje bitwy - kogo wysłać do ataku i ogólne kierowanie oddziałami, natomiast 25% to widok na bitwę - od boku, atakujący z lewej, broniący się z prawej(tak jak w heroes na pc). No, mam nadzieję, że ktoś tu kuknie i będzie wiedział co to jest :D
mafr

Post autor: mafr »

Ta gra to - Rings of Medusa
calkiem mila strategia :wink:
Awatar użytkownika
melo

huh, nareszcie :D

DZIĘKI WIELKIE MAFR :D :D :D Nigdy bym się nie kapnął nazwy tej gry :D
ODPOWIEDZ