Amigowy patent.

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
False Prophet

Amigowy patent.

Post autor: False Prophet »

Jeżeli udało wam się wykombinować jakiś ciekawy patent(y) ułatwiając(y/e) pracę z Amigą podzielcie się nim(i) tutaj.

Mój patent:

Mam tylko 2MB chipu w mojej A1200 i niektóre gry po zainstalowaniu wyświetlają "not enough chip ram" (workbench żre jakieś 300 kilo). Poczytałem starą amigową książeczkę i dowiedziałem się, że w Shellu istnieje taka wewnętrzna komenda "alias" która tworzy odnośnik do innego programu lub komendy z zestawem argumentów (taki jakby skrót).

przykład:

alias dupa execute gówno

i teraz wystarczy wpisać dupa i klepnąć w enter, aby wykonać skrypt o nazwie "gówno".

Utworzyłem za pomocą Ed'a na drugiej partycji DH1: (bo u mnie wszystkie partycje są bootowalne) sekwencję startową z odnośnikami alias'a do gier które "stękają".
np.

alias 1 dh1:gry/blackviper/game
alias 2 dh1:gry/marvin/start
itd.

jeżeli jakaś gra potrzebuje wykonania jakichś komend, assignów itd.
to można stworzyć Edkiem lub innym edytorem skrypt z tymi pierdołami.
np.

alias 1 execute skrypt

Użyłem w sekwencji startowej type'a do wyświetlania tekstu menu
np.

1 - Black Viper
2 - Marvin Marvelous Adventures
itd.

Jak już wszystko było gotowe zresetowalem amigę i przytrzymałem obydwa klawisze myszki dla bootmenu. W bootmenu ustawilem bootowanie z DH1: wybrałem przycisk "boot" (użytkownicy amig z kickstartem 3+ chyba wiedzą o co chodzi) i zabootowało się z DH1: wyświetlając tekst menu.

Teraz wystarczy wcisnąć numer (skrót który wpisałem po komendzie alias) i tak oto pamięciożerna gra wgrywa się bez "stękania".

Ciekawe czy ktoś to zrozumie? (pytanie retoryczne - nie odpowiadać) :P
Ostatnio zmieniony 19 sie 2005, o 18:07 przez False Prophet, łącznie zmieniany 1 raz.
Słowo rady, cierpliwość losu szybko się kończy.
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Post autor: Shoonay »

Ech... z łezką w oku wspominam aliasy... ileż to się bawiło w przyporządkowywanie kolejnych programów, budowanie listy...
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

Odpalenie RSIDemomaker na "golej" A1200 polegało na skorzystaniu z programu FakeFAST, ktory z CHIP robił FAST. Inaczej program sie nie odpalił
False Prophet

Post autor: False Prophet »

Myślałem, że jest więcej ludzi którzy "kombinują" na Amidze coś więcej niż tylko grają. :?

Właściwie taki post może zainteresować bardziej zaawansowanych użytkowników (tzn. takich którzy znają chociaż system operacyjny Amigi na wylot) albo nie zainteresować nikogo. :D
Słowo rady, cierpliwość losu szybko się kończy.
ODPOWIEDZ