Mastering z kamery DV

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
martini

Mastering z kamery DV

Post autor: martini »

Mam taki problem podłączyłem kamerę cyfrową DV poprzez FireWire (na karcie PCI) i przy próbie zgrania obrazu na dysk po kilku sekundach zaczyna mi gubić klatki (program Cyberlink PowerDirector - format DVD Pal) i kicha. Program zaleca procka Pentium IV 2,4 a ja mam Celerona 2,4 więc może problemem jest zbyt mała wydajność. ale jak zgrywam do tego samego formatu z kamery analogowej przez tuner video (na karcie PCI) nie gubi nawet jednej klatki. I tu pytanie czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Albo zna inny dobry program do przechwytywania obrazu do formatu mpeg 2 ?
Only Amiga makes it possible :wink: happy owner of A500!
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Nie znam się na tym za dobrze.
Z tego co wiem najbardziej opłaca się zrzucać na dysk bez kompresji - wtedy jakośc otrzymujesz najwyższą, potem możesz sobie skompresować dowolnym programem. Bycmoże gubi klatki ze względu na skomplikowanie kompresji w locie. Przy kamerach analogowych jakość nie jest z góry określona cyfrowo, więc zrzuca jak leci (czyli w słaszej jakości).
Bez kompresji około 20 minut = 4 GB w przybliżeniu.
Awatar użytkownika
kendziur

Post autor: kendziur »

Z kompresją bywa różnie- u mnie na Digital8 10 i 30 minut waży prawie tyle samo- różnica paru Mb
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
Xerwer

Post autor: Xerwer »

Hmm widzieliście ostatnie wypociny LG? - zrobili ciekawą nagrywarkę z wejściem AV - zgrywa bezpośrednio z magnetowidu lub kamery
ODPOWIEDZ