6 podstawowych pytań

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

Na Amidze i kompatybilnych mozna uzyc programu SGrab.
Jest w wersji m68k i PPC.
Program robi graby okienek (z i bez ramek), dowolnego ekranu (Amiga moze ich miec dowolną ilosc, ograniczoną tylko pamiecią komputera) oraz dowolnego zaznaczonego obszaru
Awatar użytkownika
Aliens

Post autor: Aliens »

Naciskam ten Print Screen SysRq i nic. Jest jakiś inny sposób :?: :?
Mam od dawna Frapsa, ale nie wiem czy on robi zdjątka stron internetowych. Chyba on służy wyłącznie do gier.
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Wciskasz printscreen w dowolnym momencie, tworzysz nowy plik obrazu w paincie, wciskasz Ctrl+V i zapisujesz jak chcesz. Proste i skuteczne. I chyba nawet już powiedziane wcześniej.
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Aliens

Dobra jest kolejny problem :wink:
Mam 20 obrazków ( plik jako mapy bitowe) i chce je zapisać jako plik JPG i pomniejszyć na 200x200 pikseli. Nie chce mi się tego robić po kolei.
Jak to zrobić za jednym zamachem :?:
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

za jednym zamachem nie wiem

ale z tego co sie orientuje photoshop ma opcje "tworzenia skryptów" (paint shop pro ma na pewno)
znajdz w jakiejś instrukcji informacje na temat tworzenia skryptów w photoshopie
w skrócie chodzi o to że skrypt wykona te czynności (czyli pomniejszenie bitmapy i zapisanie jej w formacie jpg) za ciebie czyli automatycznie - naciskasz przycisk "wykonaj" i tyle

w sumie to raptem dwie czynnosci - więc myśle że znacznie lepiej i szybciej było by gdybyś nauczył się skrótów klawiszowych
wtedy zamiana takiej bitmapy na jpg to 2-3 sekundy roboty
3 sek x 20 grafik = 1 minuta roboty ;p
wiem że świat pędzi do przodu ale to chyba nie zbyt wiele :wink:

jeżeli rzucasz się na photoshopa to polecam lekture jakiegoś podręcznika opisującego funkcje tego programu - bo pytasz w sumie o podstawowe i banalne rzeczy :idea:
Aliens pisze:Nie chce mi się tego robić
to komu ma się chcieć :P

cheerioo
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Aliens

Dzięki akuhedr.
Problem:
Mam na serwerze obrzay jpg. Wsadziłem je na pewnym forum. Jeżeli je skasuje ze serwera, to one na forum także się skasują ( nie będą się wyświetlać). Co trzeba zrobić z tymi plikami, by je gdzieś wyrzucić, a dać miejsce na nowe pliki. Mi chodzi by tamte pliki wyrzucone były gdzieś, ale nie skasowane i był nadal dostępny do nich adres URL.
Proszę o pomoc :?
Awatar użytkownika
Blod
Administrator

Post autor: Blod »

Aliens pisze:Dobra jest kolejny problem :wink:
Mam 20 obrazków ( plik jako mapy bitowe) i chce je zapisać jako plik JPG i pomniejszyć na 200x200 pikseli. Nie chce mi się tego robić po kolei.
Jak to zrobić za jednym zamachem :?:
Heh... pewnie przeoczyłeś te wiadomości, ale kilka razy był polecany program Irfan View

File -> Batch Conversion/Rename -> Pliku typu: BMP -> Output format: JPG -> Set Advanced Options -> Resize -> Set new size: 200, 200 -> OK -> [zaznaczam pliki] -> Add -> Start

Pliki na serwerze można przechować w dowolnym innym katalogu. W czym problem?
|||||||||||||||||>--- [90%]
Awatar użytkownika
Aliens

Nie wiem jak wy to robicie, ale ja już schrzaniłem to. Obrazów już nie widać, choć na serwerze są. Przesunąłem je tylko do innego folderu i już się zdebilizowało :x Niech to szalg. :evil:
Amos
Kontakt:

Post autor: Amos »

Bo zmieniła się ścieżka dostępu do owych plików , a postu pewnie nie możesz już edytować?
Awatar użytkownika
Aliens

Dzięki Amos już wiem o co tu biega. A tak na marginesie --- słuchasz Rammsteina teraz :?:
Awatar użytkownika
Aliens

No dobra. Jest problem od dluzszego czasu :( Piszac posta, teraz zmieniaja mi sie litery. :idea: Sami widzicie. Dlaczego sie tak dzieje :?:
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Post autor: Shoonay »

Aliens pisze:Sami widzicie
:?: Gdzie :?:

Ja nie widzę żadnych różnic między czcionką w Twoich postach a kogokolwiek innego. Może zrób zrzut ekranu i pokaż...

---===EDYTOWANE ==--
W sprawie czcionek...
Spróbuj pomieszać w profilu na tejże stronie ;) lub windowsie... czy aby nie instalowałeś jakichś mega-zestawów z czcionkami ściągniętymi z netu? :roll:
Awatar użytkownika
Aliens

Jeśli zauważyłeś, to tamten post był bez polskich znaków. A "y" z "z" mi się zamieniało.
Awatar użytkownika
Shoonay
Kontakt:

Post autor: Shoonay »

Odrobinę trudno zauważyć coś, czego wielu nagminnie używa... (pisanie bez polskich znaków)
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

jak na moje oko to przypadkowo naciskasz jakąś kombinacje klawiszy która zmienia ci ustawienia klawiatury - i zmienia się układ z "polski programisty" na coś innego (niemiecka klawiatura z<-->y, si?)
If you live with apes man, it's hard to be clean
ODPOWIEDZ