Metal Gear Solid

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Bieganina faktycznie jest dość uciązliwa, ale scenki z MGS1 są całkiem fajne, niektóre niezwykle ciekawe. Składają się razem na bardzo ciekawą, złożoną fabułę oraz tworzą z "tych złych" coś więcej, pokazują że oni też są/byli ludźmi.
Dlatego wszelkie tego typu wady MGSowi już dawno wybaczyłem ;)
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
akuhedr

Post autor: akuhedr »

Nosferatu pisze: - przedpotopowe sterowanie (naciskasz lewo i Snake od razu tam biegnie, zamiast zwrócić najpierw głowę w tę stronę; za ruch powinny odpowiadać jedynie przyciski Góra i Dół, chociaż właściwie w grze akcji mogłoby to spowolnić działanie)
- popieprzony system celowania (jak ktoś stanął na skos to ciężko było w drania wycelować; no nie mogłem tego opanować, a wynikało to m.in. z powyższego punktu) !
jeżeli przeszedłeś VR trening to nie ma mowy żeby to był problem
a poza tym: kto używa pistoletu? :P
no i o ile pamietam Snake sam celuje w najbliższego przeciwnika - wystarczy się ustawić pod zbliżonym kątem a on sam koryguje kierunek - żaden problem
nie wiem też kiedy grałeś w tą gre - ale jako że miałes ochote rozwalić "monitor" to wnioskuje że grałeś w konwersje na pc która ukazała się długo po premierze na psx'a - ja mialem okazje zagrać w nią tuż po amerykańskiej premierze i ostatnie co mogłem o niej wtedy powiedziec to "przedpotopowa" bo absolutnie WSZYSTKO było nowe i świeże - od samego podejścia do gry akcji aż po fabułe itd.
- sztuczne przedłużanie gry: Jak pod koniec gry byłem zmuszony biegać z tą zasraną komputerową kartą celem ochłodzenia i ogrzania jej, to myślałem, że kopnę w monitor !! Wcześniej odczułem podobny niesmak, kiedy to przed pierwszą walką ze Sniper Wolf zorientowałem się, że mam zapieprzać prawie na sam początek gry po snajperkę. :roll:
"zapieprzanie na sam początek gry po snajperke" to raptem 5 minut roboty - wsiadasz w ciężarówkę i jedziesz 8) - poza tym te wszystkie wycieczki są dobrymi okazjami do uzupełnienia arsenału
- no i najbardziej wkurzająca rzecz: pierdyliardy cut-scenek i rozmów, które trwały wieki !! Ja rozumiem, że Hideo Kojima ma jakieś reżyserskie zapędy, ale bez przesady.. :evil:
0_O no gdyby nie te cut-scenki to mgs byłby kolejną nudnawą grą akcji każdą z tych cut scenek oglądałem dziesiątki razy i to one są właśnie esencją mgs'a - całej serii nie tylko pierwszej części :-k no bo ta gra czy tam seria to przedewszystkim fabuła a nie strzelanina

ogólnie gusta i guściki ale jak dla mnie MGS miecie chociaż moge zrozumieć że dla kogoś kto grał w tą gre w X lat po premierze efekt może być inny - wszak "jeszcze nie tak dawno" siedziałem z bratem przed ami i zachwycaliśmy się intrem Another World :]

no i info dnia: "wąsy Snake'a z MGS4 składają się z tylu poligonów z ilu składali się żołnieże w MGS3" :twisted: bosh znowu pozamiatają wszystko chłopaki
If you live with apes man, it's hard to be clean
Awatar użytkownika
Nosferatu

Post autor: Nosferatu »

akuhedr pisze:jeżeli przeszedłeś VR trening to nie ma mowy żeby to był problem

Kłopot w tym, że VR Missions odpaliłem dopiero po przejściu właściwej gry, bo myślałem, że to jakieś dodatkowe, trudniejsze misje, a nie trening w wirtualnej rzeczywistości. :? Oczywiście nie tego się spodziewałem, przeszedłem kilka misji i wyłączyłem ten syf.
akuhedr pisze:a poza tym: kto używa pistoletu? :P
W kilku miejscach używanie broni palnej jest nieuniknione.
akuhedr pisze:no i o ile pamietam Snake sam celuje w najbliższego przeciwnika - wystarczy się ustawić pod zbliżonym kątem a on sam koryguje kierunek - żaden problem
No widzisz - niby wydaje się to logiczne, ale w ferworze walki człowiek się gubi. Po prostu przez wiele lat byłem przyzwyczajony do innego systemu sterowania (typowego dla survival horrorów TPP) i stąd moje problemy.
akuhedr pisze:nie wiem też kiedy grałeś w tą gre (...)
Kilka miesięcy temu. :oops:
akuhedr pisze:"zapieprzanie na sam początek gry po snajperke" to raptem 5 minut roboty - wsiadasz w ciężarówkę i jedziesz
W jaką ciężarówkę? :shock: No OK, aż taki długi ten powrót to jednak nie był jak pierwotnie mi się wydawało, ale mnie to akurat zirytowało. Ale nie powiesz mi, że końcowy maraton z ochładzaniem/ogrzewaniem karty i ciągłe wspinanie się na T-Rexa było czymś "fascynującym"?
akuhedr pisze:0_O no gdyby nie te cut-scenki to mgs byłby kolejną nudnawą grą akcji każdą z tych cut scenek oglądałem dziesiątki razy i to one są właśnie esencją mgs'a - całej serii nie tylko pierwszej części :-k no bo ta gra czy tam seria to przedewszystkim fabuła a nie strzelanina
Nie przeczę, ale co za dużo to i świnia nie może. Bo widzisz - dla Ciebie najwyraźniej MGS jest grą życia. Dla mnie akurat taką grą jest seria Resident Evil. Tam też jest mnóstwo cut-scenek, wstawek FMV, dialogów, dokumentów do przeczytania itp., ale całość jest na szczęście bardziej wyważona. Filmiki i rozmowy nie trwają kilkanaście minut i nie zamęczają gracza. A takie akurat wrażenie odniosłem w przypadku MGS'a.
THE BEST IS YET TO COME
Awatar użytkownika
akuhedr

W jaką ciężarówkę?
przy heliporcie, w hangarze z głowicami i na śniegowym polu gdzie walczysz ze Sniper Wolf stoją takie ciężarówki możesz wejść do nich
podczas gry znajdujesz kartony - wskakujesz do ciężarówki - zakładasz karton na ktorym np napisane jest "to heliport" - czekasz troche za chwile pojawia sie żołnież i zawozi cię do lokacji zapisanej na kartonie
dobry gadzet kiedy trzeba się wrócić gdzieś po coś
Kilka miesięcy temu.
no widzisz - wiec twoje zdanie na temat tej gry jest wypaczone bo teraz panują zupełnie inne realia - grafika w MGSie jak na tamte lata była świetna, sama koncepcja - oryginalna i świeża, podejście do gry jako takiej - jedyne w swoim rodzaju itd. MGS zmienił wszystko i pokazał że dobre gry powstają wtedy kiedy spotyka się geniusz, dobry scenariusz, oryginalność i pasja do tworzenia - a gra nie musi zawierać hektolitrów krwi, fruwających flaków żeby tworzyć atmosfere napięcia
w MGSie wszystko było zapięte na ostatni guzik - od postaci, przez scenariusz do grafiki, cut-scenek, muzyki, dialogów bla bla
dlategów przeraża mnie wizja filmowej wersji historii rodem z holly-shit-wood'u :roll:

no i MGS3 to zdecydowanie moja gra #1 :] - dostałem wszystko co tylko mogłem sobie wymarzyć no i CQC - już chyba pisałem o wielogodzinnym pojedynku z jednym z bossów czy akcji w chacie w dżungli - wpadaniem przez okno itd.

serie RE też uwielbiam ale porównania nie widze zupełnie - poza genialną fabułą

w każdym razie MGS rządził, rządzi i będzie rządził bo tą serie tworzą wyjątkowi ludzie
Awatar użytkownika
Nosferatu

akuhedr pisze:przy heliporcie, w hangarze z głowicami i na śniegowym polu gdzie walczysz ze Sniper Wolf stoją takie ciężarówki możesz wejść do nich podczas gry znajdujesz kartony - wskakujesz do ciężarówki - zakładasz karton na ktorym np napisane jest "to heliport" - czekasz troche za chwile pojawia sie żołnież i zawozi cię do lokacji zapisanej na kartonie dobry gadzet kiedy trzeba się wrócić gdzieś po coś
Ale motyw - nie wiedziałem o tym. :idea: Widziałem te napisy na kartonach, ale w ogóle nie skojarzyłem tego z ciężarówkami. Z tego co pamiętam to raz kiedyś wsiadłem do ciężarówki na helipadzie, założyłem na siebie karton, potem obczaił mnie jeden z żołnierzy, ale nigdzie mnie nie zawiózł. Dziwne. :?
akuhedr pisze:serie RE też uwielbiam ale porównania nie widze zupełnie - poza genialną fabułą
Chodziło mi właśnie o porównanie pod kątem genialności fabuły. :wink:

I na koniec: myślę, że trochę źle mnie zrozumiałeś. To nie jest tak, że najeżdżam na MGS'a. Ja również uważam, że jest to bardzo dobra gra! Po prostu w pierwszym moim poście napisałem o 5 rzeczach które mnie w niej denerwują i to wszystko. :D
Ostatnio zmieniony 19 lut 2006, o 12:17 przez Nosferatu, łącznie zmieniany 2 razy.
THE BEST IS YET TO COME
Awatar użytkownika
akuhedr

Nosferatu pisze: Z tego co pamiętam to raz kiedyś wsiadłem do ciężarówki na helipadzie, założyłem na siebie karton, potem obczaił mnie jeden z żołnierzy, ale nigdzie mnie nie zawiózł.
może założyłeś karton "to heliport" :P
Awatar użytkownika
kendziur

Post autor: kendziur »

Kurde, ta gra ma 7 lat i wciąż mnie zaskakuje.

Doszedłem do pojedynku z Metal Gear (1szy 1est łatwy)
Jakoś nie mogę znaleść dobrej taktyki na drugie starcie.
ZACZEPISTA scena Ninja vs MGR

Mam pytanie- czy Konami planuje wydanie MGS 3 i The Twin Snakes oficjalnie na PC?
Pupcia, rubcia, salcesonik!
Helou, belou, w dupę słonik!
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
akuhedr

z tego co wiem mieli wypuścić poprawioną trójkę na piecucha

nie bardzo wiem "Jakoś nie mogę znaleść dobrej taktyki na drugie starcie."
o jakie drugie starcie chodzi?
w sensie po tym jak otworzył jape i widać Liquida?
jak dla mnie strategia nie zmieniła się wcale - podbiegasz - patrzysz że Rex "kuca" to stingerem w jape i odbiegasz
strzelanie w niego przy innych okazjach (jak atakuje laserem czy np strzela z działek tudzież się obraca) jest możliwe ale raczej niepłacalne bo jest bardzo mało czasu na celowanie i łatwo spudłować
Awatar użytkownika
kendziur

Nie daje rady podchodzenie blisko, bo wtedy nie widać celu.
Jak odchodzę dalej, to wykańcza mnie rakietami.
Chaffy na niego nie działają.
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
akuhedr

Nie daje rady podchodzenie blisko, bo wtedy nie widać celu.
hmmm
skonczylem mgsa w sumie z jakieś 30 razy i nigdy z Rexem nie mialem problemów - nawet na poziomie extreme

biegasz sobie biegasz - Rex w pewnym momencie "przysiada" - otwierają się klapy na kolanach (?) i wylatują rakiety i to jest twój sygnał do walenia ze stingera - Metal Gear przysiada ty wyjmujesz Stingera - on odpala rakiety a ty w tym czasie strzelasz - chowasz stingera i biegniesz - Rex dostaje w morde a jego rakiety nie trafiają cię bo biegniesz
to na prawde prosta sprawa - nie licząc Ocelota to najłatwiejszy boss w całej grze bo nie licząc lasera to nie ma żadnej dobrej broni

wystarczy strzelać w momencie w którym on przysiada - od razu po strzele ze Stingera chowasz go i uciekasz gdzieś na bok - nie czekasz i nie patrzysz czy rakieta go trafi czy nie po prostu strzał-bieg na bok-rex przysiada-strzał-bieg na bok- itd. itp.

nie musisz podbiegać mu pod dupe - bo wtedy będzie cię deptał - trzymasz się na dystans i czekasz aż on przysiądzie

hehe powtórzyłem się z 4 razy :P

cheerioo i powodzenia
Awatar użytkownika
Nosferatu

kendziur pisze:ZACZEPISTA scena Ninja vs MGR
Dla mnie ta scena jest żałosna. :roll: Greyfox tak sobie pociesznie skacze i robi salta, ech. poczułem się jakbym oglądał jakieś "tanie" anime.
akuhedr pisze:to na prawde prosta sprawa - nie licząc Ocelota to najłatwiejszy boss w całej grze bo nie licząc lasera to nie ma żadnej dobrej broni
Najłatwiejszy Boss? :shock: Po 30x to może tak, ale ja się z tym sukinsynem męczyłem jak jasna cholera ! Te jego rakiety cholernie ciężko ominąć (początkowo myślałem, że to niemożliwe) - a 2 salwy zabijają Snake'a. Po jakimś czasie obrałem następującą taktykę:

1. Podbiegasz pod niego, a potem uciekasz spowrotem (on w tym czasie przejeżdża laserem dokładnie za Twoimi plecami).
2. Kiedy promień lasera Cię minie to natychmiast się zatrzymujesz i walisz Stingerem w tarczę/mordę.
3. Po wystrzeleniu pocisku ze Stingera Rex wypuszcza na Ciebie rakiety, a Ty biegniesz prosto na niego (rakiety będą spadać za Twoimi plecami).
4. Patrz punkt 1. i znowu jedziesz po kolei, dopóki Rex nie "zdechnie".
THE BEST IS YET TO COME
Awatar użytkownika
kendziur

Dla mnie ta scena jest żałosna. Rolling Eyes Greyfox tak sobie pociesznie skacze i robi salta, ech. poczułem się jakbym oglądał jakieś "tanie" anime.
To właśnie w tej scenie najfajniejsze. Greyfox pociesznie sobie skacze, a nagle "CIACH"- nie ma połowy tułowia. Ale co tam, skacze sobie dalej.
:D
Ciekawe jakim cudem się uchował że wystąpił w MGS2 :P
Tatolokalizator!
Awatar użytkownika
Slesz

Post autor: Slesz »

Nosferatu pisze:Najłatwiejszy Boss? Shocked Po 30x to może tak, ale ja się z tym sukinsynem męczyłem jak jasna cholera !
Ja stosunkowo szybko odkryłem sposób o którym wspominałeś i przy nim nawet na Hardzie nie ma większego problemu z pokonaniem wroga.
kendziur pisze:Greyfox pociesznie sobie skacze, a nagle "CIACH"- nie ma połowy tułowia. Ale co tam, skacze sobie dalej.
Ugh, nie pamiętam nic takiego :?
Połowa tułowia i nadal skakał :?
Chyba muszę przejść jeszcze raz, bo nie pamiętam czegoś takiego.

Jaka jest wasza ulubiona scenka z MGS 1 ?
Oczekiwanie na niebezpieczeństwo jest gorsze niż moment, gdy ono na człowieka spada.
Awatar użytkownika
Wirus
Moderator

Post autor: Wirus »

bo ucieło mu lewa rękę a nie połowę tułowia ;) Troche głupio by wyglądało jakby biegał z połowa tułowia, takie coś by nie przeszło w środowisku graczy.

A co do ulubionych scenek to najbardziej podobały mi się 2. Jedna w alei snajperów kiedy meryl została postrzelona przez sniper wolf. A druga kiedy poddamy sie na torturach i mamy końcową scenę z nieżywą meryl i pożegnaniem z emmerichem.

Te dwie scenki jakoś najbardziej zapadły mi w pamięć i najbardziej mnie "poruszyły" kiedy godzinami siedziałem nad tą grą.
"Kiedy PC jest szybszy od amigi?
kiedy leci z mostu prosto do rzeki" ;)

Pinball Dreams - Rekordy
Awatar użytkownika
kendziur

Mi się najbardziej podobała scena, kiedy Snake wprowadził ostatniego PALA.
Chamsko :lol:
Tatolokalizator!
ODPOWIEDZ