Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Re: Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Post autor: norbi »

Czyli kolejne wydatki, kolejne urządzenia, coraz więcej rzeczy do tego żeby ogrzac dom i zaoszczędzić na na prądzie.
Fotowoltaika, a do niej magazyn energii, aby sprzedawać prąd po kilkanascie groszy, a kupować za ponad 1zl za KW.

Coraz więcej rzeczy, które będą mogły się zepsuć i wymagać naprawy.

Wiem. Podjąłeś taką decyzję. Twoja sprawa.

Według mnie to kocioł gazowy (mała kotłownia) i zbiornik zewnętrzny na gaz w ogródku załatwiłby sprawę.
Ciepło w domu i wolny czas, który przeznaczasz na swoje hobby.
Ale jeśli Twoje hobby to majsterkowanie i rozbudowa instalacji grzewczo-energetycznej (fotowoltaika + magazyn energii), to zapomnij to co napisałem o kotle gazowym i zbiorniku.
Awatar użytkownika
Pyzio

Post autor: Pyzio »

Zgodzę się z Tobą że z gazem miałbym mniej obowiązków z przygotowaniem,złożeniem i podkładaniem opału. Atmos to piec zgazowujący drewno i tego opału,jedno założenie pieca przy buforze 1000 L wystarczy na dwa dni. Dom ma 192m2.
Jeśli chodzi o fotowoltaikę,jeśli zrobią całkowicie na własny koszt,będę korzystał wtedy kiedy prąd będzie,nadwyżka będzie w magazynie bez sprzedawania za grosze,to jest zabronione?
Apollo jak nie było tak nie ma
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Post autor: norbi »

Czyli planujesz używać fotowoltaike w systemie off-grid.
Bez banku energii się nie obejdzie.
Policzyłes ile włożysz pieniędzy i po jakim czasie zrownasz się z wydatkami za prąd z fotowoltaiką i bez niej (gdybyś jej nie zamontował ) ?
Awatar użytkownika
Pyzio

Post autor: Pyzio »

Tak,będę używał off-grid. Nie przeliczyłem bo nie wiem jaki będzie pobór wszystkich urządzeń. Dodatkowo przy braku prądu z sieci przestaje mi działać rekuperacja,piec wywala wodę z instalacji itd. pobór prądu będę miał dość duży,monitoring,alarm i sterowanie różnymi urządzeniami automatycznie. Planuje zrobić dwie kuchnie,na duże i na dole w salonie aneks z lodówką na owoce,czyli dwie lodówki i sporo sprzętu AGD. Dodatkowo sporo różnego rodzaju elektronarzędzi do majsterkowania. Kiedy mi się to zwróci,nie wiem ale wiem że będzie pracować i podtrzyma udogodnienia działające na prąd. Do rekuperacji planuje dodać klimatyzację.
Apollo jak nie było tak nie ma
ODPOWIEDZ