Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Tu możesz pisać na dowolny temat.

Moderator: GTW

Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Re: Pompy ciepła i fotowoltaika dofinansowania

Post autor: norbi »

Czyli kolejne wydatki, kolejne urządzenia, coraz więcej rzeczy do tego żeby ogrzac dom i zaoszczędzić na na prądzie.
Fotowoltaika, a do niej magazyn energii, aby sprzedawać prąd po kilkanascie groszy, a kupować za ponad 1zl za KW.

Coraz więcej rzeczy, które będą mogły się zepsuć i wymagać naprawy.

Wiem. Podjąłeś taką decyzję. Twoja sprawa.

Według mnie to kocioł gazowy (mała kotłownia) i zbiornik zewnętrzny na gaz w ogródku załatwiłby sprawę.
Ciepło w domu i wolny czas, który przeznaczasz na swoje hobby.
Ale jeśli Twoje hobby to majsterkowanie i rozbudowa instalacji grzewczo-energetycznej (fotowoltaika + magazyn energii), to zapomnij to co napisałem o kotle gazowym i zbiorniku.
Awatar użytkownika
Pyzio

Post autor: Pyzio »

Zgodzę się z Tobą że z gazem miałbym mniej obowiązków z przygotowaniem,złożeniem i podkładaniem opału. Atmos to piec zgazowujący drewno i tego opału,jedno założenie pieca przy buforze 1000 L wystarczy na dwa dni. Dom ma 192m2.
Jeśli chodzi o fotowoltaikę,jeśli zrobią całkowicie na własny koszt,będę korzystał wtedy kiedy prąd będzie,nadwyżka będzie w magazynie bez sprzedawania za grosze,to jest zabronione?
Apollo jak nie było tak nie ma
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Czyli planujesz używać fotowoltaike w systemie off-grid.
Bez banku energii się nie obejdzie.
Policzyłes ile włożysz pieniędzy i po jakim czasie zrownasz się z wydatkami za prąd z fotowoltaiką i bez niej (gdybyś jej nie zamontował ) ?
Awatar użytkownika
Pyzio

Post autor: Pyzio »

Tak,będę używał off-grid. Nie przeliczyłem bo nie wiem jaki będzie pobór wszystkich urządzeń. Dodatkowo przy braku prądu z sieci przestaje mi działać rekuperacja,piec wywala wodę z instalacji itd. pobór prądu będę miał dość duży,monitoring,alarm i sterowanie różnymi urządzeniami automatycznie. Planuje zrobić dwie kuchnie,na duże i na dole w salonie aneks z lodówką na owoce,czyli dwie lodówki i sporo sprzętu AGD. Dodatkowo sporo różnego rodzaju elektronarzędzi do majsterkowania. Kiedy mi się to zwróci,nie wiem ale wiem że będzie pracować i podtrzyma udogodnienia działające na prąd. Do rekuperacji planuje dodać klimatyzację.
Apollo jak nie było tak nie ma
Awatar użytkownika
norbi
Moderator
Kontakt:

Łatwo to sprawdzić jakie masz zapotrzebowanie.
Wystarczy sprawdzić ile zużywasz kW aktualnie i czy off- grid podoła
Dziwi mnie trochę że tak "lekką ręką" podajesz. Dołożę to, dołożę tamto. Faktycznie nie masz ograniczeń finansowych?
Jeśli tak - nie ma tematu.
Jeśli nie, to warto policzyć czy inwestycja w ogóle jest opłacalna. Kiedy zacznie na siebie "zarabiać".
Im więcej sprzętu, tym więcej może się zepsuć, uszkodzić, zużyc. Każda naprawa to koszty oraz niedziałanie całej domowej instalacji.
Dobrze jeszcze jak awaria będzie w ciepłe dni.
Co rzadko się zdarza. Jesień i zima lubi "psuć" dużo rzeczy
ODPOWIEDZ